Сучасний стан забезпечення мiкроелементами харчових продуктiв українцiв
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.1.16143Ключові слова:
харчова продукція, токсичні елементи, оптико-емiсiйна спектроскопiя, iндуктивно зв’язана плазмаАнотація
Оцiнено реальну кiлькiсть есенцiйних та токсичних елементiв у рiзних видах харчової продукцiї. Вмiст хiмiчних елементiв у 220 зразках рiзних видiв харчових продуктiв визначали за допомогою методу оптико-емiсiйної спектроскопiї з iндуктивно зв’язаною плазмою.
Посилання
Нариси з токсикології важких металів. Випуск IV – Марганець, Хром; за ред. І. М. Трахтенберга. Київ : ВД «Авіцена», 2018. 88 с.
Сердюк А.М. Екологія довкілля та безпека життєдіяльності населення у промислових регіонах України / А.М. Сердюк, В.П.Стусь, В.І.Ляшенко // Дніпропетровськ: Пороги, 2011. – 486 с.
Питание и здоровье в Европе. Резюме / А. Robertson, С. Tirabo, Т. Joberein [et al]. – Европейское региональное бюро ВОЗ. – Копенгаген, 2003.– 38 с.
C. Dawczynski, U. Schafer, M. Leiterer, G. Jahreis, Nutritional and toxicological importance of macro, trace, and ultra-trace elements in algae food products // J Agric Food Chem. – 2007. - 55(25). – рр.10470-5. doi: 10.1021/jf0721500
Аджаганян Н.А. Химические элементы в среде обитания и экологический портрет человека / Н.А. Аджаганян, А.В. Скальный. – Москва: Изд-во КМК, 2001.– 83 с.
Нанотехнології, наномедицина, нанофармокологія: стан, перспективи наукових досліджень, впровадження в медичну практику / В.Ф. Москаленко, Л.Г. Розенфельд, Б.О. Мовчан, І.С. Чекман // Человек и лекарство – Украина: І нац. конгресс. – Київ, 2008. – C. 167-168.
Скальный А.В. - Химические элементы в физиологии и экологии человека. – М.: Оникс, 2004. – с. 321.