Investigation of biotechnological processes of cultivation of lactic acid bacteria in the presence of dietary fiber from pumpkin seeds
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.1.16134Keywords:
metabiotics, Lactobacillus plantarum, Lactococcus diacetylactis, dietary fiber, pumpkin seedsAbstract
Research of separate technological and biotechnological aspects, which are necessary for the development of the technology of obtaining metabolic probiotic, where as a prebiotic component and regulator of synthesis, dietary fibers from pumpkin seeds are used.
References
Старовойтова С.О., Скроцька О.I., Пенчук Ю.М., Пирог Т.П. Технологiя пробiотикiв: пiдручник. — К.: НУХТ, 2012. — 318 с.
Zmora N., et al. Personalized Gut Mucosal Colonization Resistanceto Empiric Probiotics Is Associated with Unique Host and Microbiome Features // Cell. — 2018. — 174(6). — P.1388–1405. https://doi.org/10.1016/j.cell.2018.08.041
Ардатская М.Д. Пробиотики, пребиотики и метабиотики в коррекции микроэкологических нарушений кишечника // Медицинский Совет. — 2015. — 13. — C.94–99. https://doi.org/10.21518/2079-701X-2015-13-94-99
Килименчук Е.А., Охотская М.И., Евдокимова Г.И. Биотехнологические аспекты получения кисломолочного продукта функционального назначения // Харчова наука i технологiя. — 2015. — Т. 9, вип 3. — С.14–18. https://doi.org/10.15673/2073-8684.3/2015.50274
Пирог Т.П., Антонюк М.М., Скроцька О.I., Кiгель Н.Ф. Харчова бiотехнологiя: пiдручник. — К.: Вид-во “Лiра”, 2016. — 408 с.