The current state of supply of micronutrients to food products of Ukrainians
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.1.16143Keywords:
food products, toxic elements, optical emission spectroscopy, inductively coupled plasmaAbstract
The real amount of essential and toxic elements in different types of food products is estimated. Content of chemical elements in 220 samples of different types of food products was determined by the method of optical emission spectroscopy with inductively coupled plasma.
References
Нариси з токсикології важких металів. Випуск IV – Марганець, Хром; за ред. І. М. Трахтенберга. Київ : ВД «Авіцена», 2018. 88 с.
Сердюк А.М. Екологія довкілля та безпека життєдіяльності населення у промислових регіонах України / А.М. Сердюк, В.П.Стусь, В.І.Ляшенко // Дніпропетровськ: Пороги, 2011. – 486 с.
Питание и здоровье в Европе. Резюме / А. Robertson, С. Tirabo, Т. Joberein [et al]. – Европейское региональное бюро ВОЗ. – Копенгаген, 2003.– 38 с.
C. Dawczynski, U. Schafer, M. Leiterer, G. Jahreis, Nutritional and toxicological importance of macro, trace, and ultra-trace elements in algae food products // J Agric Food Chem. – 2007. - 55(25). – рр.10470-5. doi: 10.1021/jf0721500
Аджаганян Н.А. Химические элементы в среде обитания и экологический портрет человека / Н.А. Аджаганян, А.В. Скальный. – Москва: Изд-во КМК, 2001.– 83 с.
Нанотехнології, наномедицина, нанофармокологія: стан, перспективи наукових досліджень, впровадження в медичну практику / В.Ф. Москаленко, Л.Г. Розенфельд, Б.О. Мовчан, І.С. Чекман // Человек и лекарство – Украина: І нац. конгресс. – Київ, 2008. – C. 167-168.
Скальный А.В. - Химические элементы в физиологии и экологии человека. – М.: Оникс, 2004. – с. 321.