Про норму смаку Д. Юма у прочитанні Олександра Джерарда

Автор(и)

  • Кшиштоф Вавжонковський Інститут філософії Університету імені М. Коперніка, м. Торунь

DOI:

https://doi.org/10.18372/2412-2157.23.12465

Ключові слова:

Олександр Джерард, Девід Юм, Про норму смаку, естетика

Анотація

Стаття присвячена проблемі норми естетичного смаку, критерію істинності естетичних суджень. У 18 столітті проблема естетичноїцінності природних об'єктів і творів мистецтва опинилась у центрі уваги численних теорій естетики, художньої критики. Обговорен-ня норми естетичного смаку передбачає пошук відповіді на декілька основних питань: Чи можливий пошук такої норми? Де і кимможе бути знайдена така норма? Якою саме є дана норма? У статті пошук відповідей на ці питання здійснюється шляхом порівняння двох найважливіших естетичних концепцій 18 в., представлених Девідом Юмом і Олександром Джерардом.

Біографія автора

Кшиштоф Вавжонковський, Інститут філософії Університету імені М. Коперніка, м. Торунь

доктор філософії, ад'юнкт

Посилання

Gerard Alexander, An Essay on Taste to which is now added part fourth, Of the Standard of Taste, 3rd edition, Edinburgh – London 1780.

Hume David, Of the Standard of Taste, [in:] Hume David, Four Dissertations, London 1757.

Опубліковано

2016-06-01

Номер

Розділ

Філософія