Про норму смаку Д. Юма у прочитанні Олександра Джерарда

Кшиштоф Вавжонковський

Анотація


Стаття присвячена проблемі норми естетичного смаку, критерію істинності естетичних суджень. У 18 столітті проблема естетичноїцінності природних об'єктів і творів мистецтва опинилась у центрі уваги численних теорій естетики, художньої критики. Обговорен-ня норми естетичного смаку передбачає пошук відповіді на декілька основних питань: Чи можливий пошук такої норми? Де і кимможе бути знайдена така норма? Якою саме є дана норма? У статті пошук відповідей на ці питання здійснюється шляхом порівняння двох найважливіших естетичних концепцій 18 в., представлених Девідом Юмом і Олександром Джерардом.

Ключові слова


Олександр Джерард; Девід Юм; Про норму смаку; естетика

Посилання


Gerard Alexander, An Essay on Taste to which is now added part fourth, Of the Standard of Taste, 3rd edition, Edinburgh – London 1780.

Hume David, Of the Standard of Taste, [in:] Hume David, Four Dissertations, London 1757.


Повний текст: PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Цей твір ліцензовано за ліцензією Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована

 

ISSN 2412-2157 (Online), ISSN 2411–5606 (Print, VNAU)