Мікробіота листків і зерна ячменю ярого за дії гербіциду і біопрепарату
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.3029Ключові слова:
мікробіота, листки, зерно, ячмінь ярий, гербіцид, біопрепаратАнотація
Досліджували вплив різних норм гербіциду Лінтур 70 WG (90; 100; 120 і 140 г/га), внесених окремо і у поєднанні з біологічним препаратом Агат-25К, на чисельність мікробіоти листків і зерна ячменю ярого. Встановлено, що за використання гербіциду Лінтур 70WG як окремо, так і в сумішах із біологічним препаратом Агат-25К, чисельність епіфітних бактерій листків ячменю ярого збільшувалась, але з наростанням норм внесення Лінтуру 70WG у сумішах з Агатом-25К їх кількість зменшувалась. Найменша контамінація зерна ячменю ярого мікробіотою простежувалась за обробки посівів сумішшю Лінтур 70 WG 100 г/га + Агат-25К, де за формування вищої крупності зерна кількість епіфітних бактерій у порівнянні з контролем знижувалась на 20%, а частка зерна, ураженого субепідермальними грибами – на 62%.
Посилання
Евсеев В. В. Реакция эпифитной микрофлоры на баковые смеси пестицидов с минеральным азотом / В. В. Евсеев // Защита и карантин растений. – 2005. – № 11. – С. 28–29.
Елланська Н. Е. Еколого–трофічні взаємовідносини вищих рослин і мікроорганізмів / Н. Е. Елланська, Е. А. Головко // Физиология и биохимия культурных растений. – 2004. – Т. 36. – № 5. – С. 383–389.
Асалиев А. И. Регуляторы роста и пораженность озимой пшеницы септориозом / А. И. Асалиев, И. Н. Головинова // Защита и карантин растений. – 2007. – № 8. – С. 41.
Сіленко В. В. Особливості дії біологічних препаратів на розвиток злакових культур / В. В. Сіленко, В. В. Хробуст, Л. О. Косоголова // Новітні досягнення біотехнології: Міжнародна науково-практична конференція, 21-22 жовтня 2010 р.: тези доп. – К.: Вид-во «Мегапринт», 2010. – С. 100–101.
Пономаренко С. П. Регулятори росту. Екологічні аспекти застосування / С. П. Пономаренко, Г. О. Іутинська // Захист рослин. – 1999. – № 12. – С. 15–18.
Европейская конвенция пивоваров: Analytica, Microbiologica EBC. –Браувиссеншафт, 1981. – № 34. – С. 239–251.
Смирнова Т. А. Микробиология зерна и продуктов его переработки / Т. А. Смирнова, Е. И. Кострикова. – М. : Агропромиздат, 1989. – 159 с.
Пасынков А. В. От чего зависит зараженность зерна пивоваренного ячменя / А. В. Пасынков, Т. К. Шешегова // Защита и карантин растений. – 2004. – № 2. – С. 38–39.
Методы почвенной микробиологии и биохимии / [Алиева И. В., Бабъева И. П., Бызов Б. А. и др.]; под. ред. Д. Г. Звягинцева. – М. : Изд-во Московского университета, 1991. – 304 с.
Практикум по микробиологии / [Нетрусов А. И., Егорова М. А., Захарчук Л. М. и др.] : под. ред. А. И. Нетрусова. – М. : «Академия», 2005. – 608 с.
Комп’ютерні методи в сільському господарстві та біології / [Царенко О. М., Злобін Ю. А., Скляр В. Г. та ін.]. – Суми: Університетська книга, 2000. – 203 с.
Карпенко В. П. Урожайність і якість зерна ячменю ярого за використання гербіциду Лінтуру й біопрепарату Агат-25К / В. П. Карпенко // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2008. – Вип. 3. – Т. 2. – С. 112–118.
Витол С. Б. Влияние агрофона и регуляторов метаболизма на биохимические показатели пивоваренного ячменя : дис. … канд. техн. наук: 03.00.04 / Витол Сергей Борисович. – М., 2005. – 145 с.