Microbiota of spring barley leaves and grains under the influence of herbicide and biological preparation
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.3029Keywords:
microbiota, plants, seeds, spring barley, herbicide, biological preparationAbstract
The impact of different rates of herbicide Lintur 70 WG (90; 100; 120 and 140 g/ha) applied separately and in the mixtures with biological preparation Agat-25K on the number of microbiota of spring barley leaves and grains was studied. It has been found that under the application of herbicide Lintur 70 WG applied separately and in the mixtures with biological preparation Agat-25K the number of epigenous bacteria of spring barley leaves increases and decreases with rates escalation of Lintur 70WG in the mixtures with Agat-25K. The lowest contamination of spring barley grains with microbiota is observed when the plantings are treated with the mixture of Lintur 70 WG100 g/ha + Agat-25K. While large grain size is being formed the number of epigenous bacteria in comparison with control decreases by 20% and the number of grain affected by subepidermal fungi – by 62%.References
Евсеев В. В. Реакция эпифитной микрофлоры на баковые смеси пестицидов с минеральным азотом / В. В. Евсеев // Защита и карантин растений. – 2005. – № 11. – С. 28–29.
Елланська Н. Е. Еколого–трофічні взаємовідносини вищих рослин і мікроорганізмів / Н. Е. Елланська, Е. А. Головко // Физиология и биохимия культурных растений. – 2004. – Т. 36. – № 5. – С. 383–389.
Асалиев А. И. Регуляторы роста и пораженность озимой пшеницы септориозом / А. И. Асалиев, И. Н. Головинова // Защита и карантин растений. – 2007. – № 8. – С. 41.
Сіленко В. В. Особливості дії біологічних препаратів на розвиток злакових культур / В. В. Сіленко, В. В. Хробуст, Л. О. Косоголова // Новітні досягнення біотехнології: Міжнародна науково-практична конференція, 21-22 жовтня 2010 р.: тези доп. – К.: Вид-во «Мегапринт», 2010. – С. 100–101.
Пономаренко С. П. Регулятори росту. Екологічні аспекти застосування / С. П. Пономаренко, Г. О. Іутинська // Захист рослин. – 1999. – № 12. – С. 15–18.
Европейская конвенция пивоваров: Analytica, Microbiologica EBC. –Браувиссеншафт, 1981. – № 34. – С. 239–251.
Смирнова Т. А. Микробиология зерна и продуктов его переработки / Т. А. Смирнова, Е. И. Кострикова. – М. : Агропромиздат, 1989. – 159 с.
Пасынков А. В. От чего зависит зараженность зерна пивоваренного ячменя / А. В. Пасынков, Т. К. Шешегова // Защита и карантин растений. – 2004. – № 2. – С. 38–39.
Методы почвенной микробиологии и биохимии / [Алиева И. В., Бабъева И. П., Бызов Б. А. и др.]; под. ред. Д. Г. Звягинцева. – М. : Изд-во Московского университета, 1991. – 304 с.
Практикум по микробиологии / [Нетрусов А. И., Егорова М. А., Захарчук Л. М. и др.] : под. ред. А. И. Нетрусова. – М. : «Академия», 2005. – 608 с.
Комп’ютерні методи в сільському господарстві та біології / [Царенко О. М., Злобін Ю. А., Скляр В. Г. та ін.]. – Суми: Університетська книга, 2000. – 203 с.
Карпенко В. П. Урожайність і якість зерна ячменю ярого за використання гербіциду Лінтуру й біопрепарату Агат-25К / В. П. Карпенко // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2008. – Вип. 3. – Т. 2. – С. 112–118.
Витол С. Б. Влияние агрофона и регуляторов метаболизма на биохимические показатели пивоваренного ячменя : дис. … канд. техн. наук: 03.00.04 / Витол Сергей Борисович. – М., 2005. – 145 с.