Отримання молекулярного водню мезофільними анаеробними асоціаціями мікроорганізмів при деструкції харчових відходів

Автор(и)

  • С. Д. Кальсіна Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.1.13836

Ключові слова:

біогаз, біоводень, анаеробні мікроорганізми, Вacillus, Сlostridium, харчові відходи

Анотація

З різних екосистем виділено три мезофільні воденьутворююючі анаеробні асоціації мікроорганізмів. Виявлено, що за фенотиповими ознаками виділені бактерії можна віднести до родів Bacillus sp. та Clostridium sp. Досліджено їх оптимальні умови культивування, за яких синтезується найбільша кількість водню. Виявлено, що коефіцієнт деструкції воденьутворюючими анаеробними асоціаціями мікроорганізмів овочевих відходів більше у 2 рази, ніж у фруктових відходів.

Біографія автора

С. Д. Кальсіна, Національний авіаційний університет

студентка

Посилання

Food Waste to Bioenergy via Anaerobic Processes / [Thi Ngoc Bao Dunga et al.] // Energy Procedia. – 2014. – Vol. 61. – P. 307–312.

Марков С. А. Получение водорода с помощью микроорганизмов и микробных ТЭ на основе утилизации ингредиентов сточных вод и различных отходов / Марков С. А., Протасов Е. С., Быбин В. А. // Альтернативная энергетика и экология. – 2013. – №118. – С. 108–116.

Таширева Г.О. Перспективи створення промислових біотехнологій синтезу біоводню при мікробному зброджуванні багатокомпонентних харчових відходів / Таширева Г.О., Таширев О.Б., Притула І.Р. // Водень в альтернативній енергетиці та новітніх технологіях; за ред. В.В. Скорохода, Ю.М. Солоніна. – К.: «КІМ», 2015. – C. 17–23.

Розробка біотехнології отримання молекулярного водню при максимальній деструкції харчових відходів / [Таширев О. Б., Говоруха В.М., Гаврилюк О.А. та ін.] // «Фундаментальні аспекти відновлювано-водневої енергетики і паливно-комірчаних технологій» – К: «КІМ», 2018. – 260 с.

Increase in efficiency of hydrogen production by optimization of food waste fermentation parameters / [Hovorukha V., Tashyrev O., Tashyreva H. et. al] // Energetika. – 2019. – T. 65, Nr. 1. – P. 1–10.

Образование молекулярного водорода ассоциацией спорообразующих микроорганизмов / Матвеева Н. А. и др. // Мікробіологічний журнал. – 2011. – Т. 73, № 1. – С. 36–43.

Притула И.Р. Усовершенствование метода выделения водородобразующих бактерий рода Clostridium / Притула И.Р., Таширев А.Б. // Мікробіологічний журнал . – 2012 – Т. 74 , № 6. – С. 58 – 64.

Таширев О.Б. Біотехнології очищення промислових стічних вод на основі термодинамічного прогнозування взаємодії мікроорганізмів з металами та радіонуклідами: Автореф. дис. ... д-ра техн. Наук. – Київ, 2005. – 33 с

Притула І. Р. Застосування редокс-індикаторів для вимірювання окисно-відновного потенціалу під час росту культурмікроорганізмів / Притула І. Р., Таширев О. Б. // Біологічні студії/Studia Biologica. – 2013. – Т.7, № 3. – С. 133–144.

Ястремська Л.С. Загальна мікробіологія і вірусологія : навч. посібник / Л. С. Ястремська, І. М. Малиновська. – К. : НАУ, 2017. – 232 с.

Ястремська Л.С. Загальна мікробіологія і вірусологія : лабораторний практикум / уклад. : Л. С. Ястремська, І. М. Малиновська, Н. А. Зінов’єва. – К. : НАУ, 2017. – 120 с.

Хоулт Дж. Определитель бактерий Берджи: у 2 т. / Хоулт Дж., Криг Н. – Перевод с английского под редакцией акад. РАН Г. А. Заварзина. – Москва; Издательство "Мир", 1997. – Т.2. – 325 с.

Опубліковано

2019-08-26

Номер

Розділ

Сторінка молодого вченого