ЕКОЛОГІЧНИЙ ДИЗАЙН ПАКУВАННЯ ДЛЯ ПОСУДУ НА ОСНОВІ ІНТЕГРОВАНОГО ПІДХОДУ
DOI:
https://doi.org/10.32782/2415-8151.2024.33.25Ключові слова:
екологічне пакування, пакування посуду, суцільне пакування, аналітичний ієрархічний процес (AHP), графічний дизайн, мистецтво, дизайн продуктуАнотація
Мета – дослідження концепції сталого розвитку для інноваційного дизайну суцільного пакування столового посуду з метою продовження життєвого циклу упаковки, полегшення виробництва та просування концепції екологічності. Методологія. У дослідженні використовувалися комплексний підхід та аналіз літературних джерел щодо концепцій сталого пакування. Тематичні дослідження були використані для порівняння та аналізу існуючої суцільної паперової упаковки та економічної упаковки на споживчому ринку. Завдяки порівняльному аналізу проаналізовано переваги та недоліки екологічного пакування. Використано метод ієрархічного аналізу для ранжування факторів та отримання об’єктивного фокусу дизайну. Результати дослідження. У статті досліджуються методи екологічного дизайну в пакуванні посуду. Розглянуто дизайн пакування, процес його виробництва, транспортування та продажу з погляду екологічності. Розроблено серію дизайнів пакування столового посуду, що відрізняються практичністю, інноваційністю та покращеними характеристиками. Екологічний дизайн пакування у цьому дослідженні стосується проблеми відходів пакування та переробки. Це закладає основу для захисту навколишнього середовища та сталого розвитку між споживачами та виробниками. Завдяки зменшеній структурі цілісного паперового пакування зменшується споживання сировини та витрати на обробку, а також негативний вплив на навколишнє середовище та раціоналізується розміщення людських ресурсів. Наукова новизна. У дослідженні дизайн пакування розглядався з погляду його життєвого циклу. Отримані дані дали можливість розширити функції пакування щодо захисту товару, транспортування, переробки тощо. Практична значущість. Дослідження конструкції структури цілісного паперового пакування має практичне значення для сучасної упаковки. Науковий підхід до дизайну пакування з погляду форми, розміру, функції та інших аспектів значно підвищує його ефективність і надійність.
Посилання
Consumer Goods Forum. A global language for packaging and sustainability. Report of the Global Packaging Project. 2011. URL: http://global-packaging.mycgforum.com
Emblem A. & Emblem H. Packaging technology : fundamentals, materials and processes. Cambridge ; Philadelphia: Woodhead Pub. 2012.
Gosselink R.J.A., De Jong E., Guran B., Abächerli A. Co-ordination network for lignin – standardization, production and applications adapted to market requirements (EUROLIGNIN). Industrial Crops and Products. 2004. 20(2): 121–129. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2004.04.015
Hellström D., Saghir M. Packaging and logistics interactions in retail supply chains. Packaging Technology and Science. 2007. 20(3): 197–216. DOI: https://doi.org/10.1002/pts.754
Joshi K., Venkatachalam A., Jawahir I. S. A new methodology for transforming 3R concept into 6R concept for improved product sustainability. In: Proceedings of the IV global conference on sustainable product development and life cycle engineering. 2006. 3–6.
Ke S. Forming a piece of paper”packaging structure carrying research and application of reductions. Hunan University of Technology. 2016.
Lin J., Zhang Y., Yan M., Yang J., Lu F., Zhang C., Duan J., Wang Z. Structure Design of One Showing Stand Formed with Single Paperboard. Green Packaging. 2022. 8, 60–62.
Lindh H., Williams H., Olsson A., Wikström F. Elucidating the Indirect Contributions of Packaging to Sustainable Development: A Terminology of Packaging Functions and Features. Packaging Technology and Science. 2016. 29(4–5), 225–246. DOI: https://doi.org/10.1002/pts.2197
Lu S., Yang L., Liu W., Jia L. User preference for electronic commerce overpackaging solutions: Implications for cleaner production. Journal of Cleaner Production. 2020. 258. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.120936
Molina-Besch K. & Pålsson H. Packaging for eco-efficient supply chains – exploring factors in the packaging development process. Proceedings of the 25th annual NOFOMA conference. 2013. 16.
Molina-Besch K., Pålsson H. A Supply Chain Perspective on Green Packaging Development-Theory Versus Practice. Packaging Technology and Science. 2015. 29(1), 45–63. DOI: https://doi.org/10.1002/pts.2186
Oloyede O. O., Lignou S. Sustainable Paper-Based Packaging: A Consumer’s Perspective. Foods. 2021. 10(5), 1035. DOI: https://doi.org/10.3390/foods10051035
Olsmats C., Dominic C. Packaging scorecard – a packaging performance evaluation method. Packaging Technology and Science. 2003. 16(1), 9–14. DOI: https://doi.org/10.1002/pts.604
Qiao J., Feng C. Optimized Packaging Design to Achieve Waste Source Reduction. Packaging Engineering. 2018. 39(16), 34–38.
Rundh B. Packaging design: creating competitive advantage with product packaging. British Food Journal. 2009. 111(9), 988–1002. DOI: https://doi.org/10.1108/00070700910992880
Rutkowski J. E. Inclusive Packaging Recycling Systems: Improving Sustainable Waste Management For A Circular Economy. Detritus. 2020. 13, 29–46. DOI: https://doi.org/10.31025/2611-4135/2020.14037
Singh J., Cooper T. Towards a Sustainable Business Model for Plastic Shopping Bag Management in Sweden. Procedia CIRP. 2017. 61. 679–684. DOI: https://doi.org/10.1016/j.procir.2016.11.268
Sverko Grdic Z., Krstinic Nizic M., Rudan E. Circular Economy Concept in the Context of Economic Development in EU Countries. Sustainability. 2020. 12(7). DOI: https://doi.org/10.3390/su12073060
Williams H., Wikström F., Otterbring T., Löfgren M., Gustafsson A. Reasons for household food waste with special attention to packaging. Journal of Cleaner Production. 2012. 24, 141–148. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2011.11.044