ТРАДИЦІЯ СЕРВІРУВАННЯ СТОЛУ МЕТАЛЕВИМ І ТОНКОКЕРАМІЧНИМ ПОСУДОМ У XVII–ХIХ СТОЛІТТЯХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2415-8151.2023.29-30.24

Ключові слова:

декоративно-прикладне мистецтво, традиція сервірування, посуд, тонка кераміка, фарфор, фаянс, срібло, олово, Європа, Україна, XVIІ–ХIХ століття

Анотація

Мета статті полягає у висвітленні особливостей розвитку традиції сервірування столу в європейській культурі у XVІI–ХIХ століттях Методологія дослідження ґрунтується на мистецтвознавчих методах і підходах, сфокусованих на аналізі металевих і тонкокерамічних виробів, які використовувалися для сервірування. Крім того, застосовано аксіологічний, історико-хронологічний, історико-порівняльний та історико-культурний методи, які дозволили глибше розкрити основні трансформації видів і характеристик посуду упродовж XVІI–ХIХ століть. Використано крос-культурний аналіз для проведення порівняння столових виробів, виконаних зі срібла та фарфору–фаянсу. Результати. Встановлено, що до початку XVIII століття у сервіруванні переважали металеві предмети, зокрема з олова і срібла. Останнє було притаманне здебільшого для повсякденного вжитку монархів і аристократії європейських держав. Натомість виявлено, що у першій половині означеного століття у побуті поширюється фарфоровий посуд з Китаю, фаянс з Делфту. При цьому, визначено, що у другій половині XVIII столітті переважали тонкокерамічні вироби місцевого виробництва, які поступово витіснили срібні й посіли чільне місце у традиції сервірування. З’ясовано, що поступово відбувалося розширення кількості елементів посуду на столі, змінювалися самі форми й активно доповнилася новими за призначенням. Хоча трансформації, перш за все, відбувалися у Франції, Німеччині й Англії, значних змін зазнав й посуд в Україні. Наукова новизна статті пов’язана зі встановлення особливостей трансформацій традиції сервірування столу в Європі, характеристиці її виробів за призначенням і матеріалами. Практична значущість. Результати дослідження дозволяють узагальнити і виявити ключові етапи розвитку культури сервірування столу в європейських країнах, у тому числі в Україні XVІIІ–ХІХ століть.

Посилання

Титаренко А. Різновиди форм і декору тарілок старого українського фарфору Волині з колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва. Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Пам’яткознавство. Етнографія. 2013. 21. С. 166-172

Торопкова К., Індутний В., Артюх Т. Оцінка старовинних предметів сервірування столу, виготовлених з дорогоцінних металів та коштовного каміння. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/5746 (дата звернення: 13.12.2023)

Школьна О. В. Культура харчування еліти українського суспільства ХVІІ–ХІХ століть: типологія форм фарфоро-фаянсових виробів для напоїв. Праці Центру пам’яткознавства, вип. 22, Київ, 2012. С. 247–255.

Школьна О. В. Пашотниці та кодлери в європейському фарфорі-фаянсі. Вісник КНУКіМ. Серія: Мистецтвознавство. Вип. 45. 2021. С. 46–53. DOI: 10.31866/2410-1176.45.2021.247342

Школьна О. В. Великосвітські мануфактури князів Радзивіллів ХVІІІ–ХІХ століть на теренах Східної Європи: монографія. Київ: Ліра-К, 2018. 192 с.

Emerson Julia. Porcelain stories: from China to Europe. 2000. URL: https://archive.org/details/porcelainstories0000emer (дата звернення: 14.12.2023)

Forrest T. Antyki. Ceramica and srebro. Warszawa: Arkady. 2012. 160 p.

Pearsall R. A Connoisseur’s Guide to Antique Silver. Todtri Book Pub. 1998. 128 p.

Victoria and Albert Museum. URL: https://collections.vam.ac.uk/item/O56103/a-family-of-threeat-oil-painting-richard-collins/ (дата звернення: 10.12.2023)

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20

Номер

Розділ

КУЛЬТУРА І МИСТЕЦТВО