Закордонні об’єкти харчування та їхнє розміщення в містах
DOI:
https://doi.org/10.18372/2415-8151.22.15398Ключові слова:
архітектура ресторанного господарства, мережа об’єктів харчування, об’єкт харчування, розміщення об’єктів харчування, швидке харчування, дозвіллєве харчування, харчування закордоном, готель їжі, ресторанний центр, вулиця фаст-фуду, фуд-корт, фуд-холлАнотація
У статті викладено результати аналізу натурних спостережень об’єктів харчування великих міст Китаю, Франції та Мальти. Особливу увагу в дослідженні приділено об’єктам харчування у містах Цзінань, Марсель, Ніцца та Валлетта. Мета статті полягає в тому, щоб проаналізувати нову для України закордонну типологію та практику розміщення об’єктів харчування, оцінити можливості її впровадження в українське проєктування, для вирішення сучасних проблем українських міст та покращення життя городян. Методологія. Головним методом даного наукового дослідження є аналіз натурних спостережень закордонних об’єктів харчування, які були відвідані автором особисто у період навчання в аспірантурі. Результати: Охарактеризовано своєрідність тих типів об’єктів харчування, котрі поки що існують лише закордоном, або є новими для української практики проєктування. Встановлено особливості розміщення закордонної типології об’єктів харчування та оцінено можливості її існування в українських містах. Наукова новизна. Виявлено новітні для української практики проєктування об’єкти харчування, які названі автором як: ресторанний центр, готель їжі, квартал їжі, фуд-маркет та ринок їжі. На основі дослідження створені рекомендації щодо розміщення нових для української практики проєктуванння типів об’єктів харчування у великих містах та їхній житловій забудові. Практична значущість. Дане дослідження вносить вагомий внесок в обізнаність про сучасні тенденції у закладах харчування та новітню закордонну типологію мережі об’єктів харчування. Надана інформація допоможе як у навчальному процесі для студентських проєктів, так і при практичному проєктуванні. Також, новітні для українських міст об’єкти харчування враховуватимуться автором у подальшому дослідженні формування мережі закладів ресторанного господарства в житловій забудові.Посилання
About us - is-suq tal-belt URL:https://issuqtalbelt.com/about-us/ (дата звернення: 23.12.20).
BICARD D. Le Prado joue le shopping d’exception à Marseille URL:https://www.lsa-conso.fr/le-prado-joue-le-shopping-d-exception-a-marseille,286586 (дата звернення 20.08.19).
Carré d’Art. URL:https://fr.wikipedia.org/wiki/Carré_d%27art (дата звернення: 12.11.2019). (дата звернення 20.08.19).
Gare du Sud. URL:https://en.wikipedia.org/wiki/Gare_du_Sud (дата звернення: 12.11.2018).
Le Ventre de l’architecte. Restaurant gastronomique URL:https://www.hotellecorbusier.com/restaurant/ (дата звернення: 20.08.19).
Бондарь, Л. MAPIC в Италии: Retail vs F&B. Commercial Property. 2018. № 6. С. 64-65.
Дах ЖК Tetris Hall’ URL:https://kotsiuba.com/project/rooftop-of-residential-complex-tetris-hall (дата звернення: 20.08.19).
ДБН В.2.2-25:2009 Підприємства харчування (заклади ресторанного господарства). [Чинний від 2010-09-01] Вид. офіц. Київ : Мінрегіонбуд України, 2010. 85 с.
Друзюк Я. Odesa Food Market: 18 нових форматів на фудхолі Алекса Купера URL:https://www.the-village.com.ua/village/food/new-place/299605-odesa-food-market-2020 (дата звернення: 14.11.20).
Луначарский А. В. Десятилетие революции и культура. Госиздат. 1927. 24 с.
Луцька В. Kyiv Food Market на Арсенальній: що пропонує ринок київських закладів?. URL:https://hmarochos.kiev.ua/2019/09/25/na-arsenalnij-vidkryly-kyiv-food-market-shho-proponuye-novyj-format/ (дата звернення: 25.10.20).
Милютин Н. А. Соцгород: Проблема строительства социалистических городов: Основные вопросы рациональной планировки и строительства населенных мест СССР : книга. Москва. Ленинград: Государственное издательство, 1930. 81 с.
Рахманов А. Б. Глобальное кулинарное пространство и его империческое исследование. Вестник СПбГУ. 2016. № 4. С.115-127.
Сабсович Л. М. Города будущего и организация социалистического быта : книга. Москва : Государственное техническое издательство, 1929. 64 с.
Старунский В. Г. О предприятиях торговли и общественного питания. Строительство и архитектура. 1974. № 3. С. 12-15.
Трошкін А. А. Вимоги пішої доступності до об’єкту харчування та задоволення потреби гастрономічної різноманітності. Проблеми розвитку міського середовища. 2020. № 2(25). С. 226-241.
Трошкін А. А. Сучасний стан мережі об’єктів громадського харчування у м. Києві. Дослідницькі та науково-методичні праці. 2019. С. 76-82.
Уренев В. П. Архитектура предприятий общественного питания : книга. Київ : Будівельник, 1981. 128 с.
Хамецкий Р. И. О формировании общественных центров крупных городов. Архитектура СССР. 1965. № 8. С. 7-10.
探秘寬厚里 重現濟南老街老巷風貌. [Exploring Kuanhouli, recreating the old streets and alleys of Jinan]. URL:https://read01.com/JP6737.html#.YD0lzbpR1PZ (дата звернення: 20.08.19).
世茂广场_世茂集团. [Shimao Plaza Shimao Group]. URL:https://www.shimaogroup.com/html/yewu/sy/20180910/238.html (дата звернення: 12.11.2018).