Порівняльний аналіз джерел отримання хітозану

Автор(и)

  • О. А. Vasylchenko Національний авіаційний університет
  • M. V. Abramova Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.1.8522

Ключові слова:

хітин, хітозан, морські організми, гриби, мікроорганізми, комахи

Анотація

У статті висвітлено властивості та області застосування таких біополімерів як хітин і хітозан. Розглянуто традиційні джерела отримання хітозану та проблеми, які виникають за їх використання. Запропоновано альтернативні, більш перспективні  джерела отримання хітозану.

Біографії авторів

О. А. Vasylchenko, Національний авіаційний університет

к.м.н., доцент кафедри біотехнології

M. V. Abramova, Національний авіаційний університет

студентка

Посилання

Se-Kwon Kim Chitin, сhitosan, oligosaccharides and their derivatives / Se-Kwon Kim. – United States of America: Taylor and Francis Group, 1989. – 633 p.

Chitin of insects, spiders, lobsters, shrimp. − [Electronic resource]. − Access: http://academic.brooklyn.cuny.edu/biology/bio4fv/page/chitin.html

Гальбрайх Л. С. Хітин і хітозан: будова, властивості, застосування / Л. С. Гальбрайх // Соровский освітній журнал. − 2001. − № 1. − С. 51−56.

Бикова В. М. Сировинні джерела і способи отримання хітину та хітозану: Хітин, його будова і властивості / В. М. Бикова, С. В. Німців. − М.: Наука, 2002. − 170 c.

Raw materials for medical application. − [Electronic resource]. − Access: http://www.altakitin.com/?Products

Маслов Г. В. Вплив виду сировини що містить хітин на фізико-хімічні властивості хітинових біополімерів, отриманих за допомогою електрохімічно активованих речовин // Матеріали шостої міжнародної конференції “Нові досягнення в дослідженні хітину та хітозану” − Москва: ВНІРО, 2001. − C. 35−38.

Медицинская информация о хитозане. − [Електронний ресурс]. − Режим доступу: http://medicinform.net/product/xenical/chitosan.htm

Бджоли і мертвими корисні людству.− [Електронний ресурс].− Режим доступу: http://www.medolub.kiev.ua/pidmor.html

Chitin and chitosan value-added products from mushroom wastes / [Wu T., Zivanovic S., Draughon F. A., Sams C. E] // European journal of pharmaceutics and biopharmaceutics. − 2009. − № 67. − P. 552−560.

Chitin and chitosan in comprehensive glycoscience / [Boons G., Lee Y., Suzuki A. et al.]; ed. by H. Kamerling. – Amsterdam: Science of chemistry, 2007. − 670 p.

Crestini C. Production and isolation of chitosan by submerged and solid state fermentation from Lentinus edodes / Crestini C., Kovac B., Giovannozzi-Sermanni G. // Biotechnology and bioengineering. − 1996. − № 50. − P. 207–210.

Nwe N. Production of chitin and chitosan and their applications in the medical and biological sector / N. Nwe, W. Stevens // Recent research in biomedical aspects of chitin and chitosan. − 2008. − № 27. − P. 161–176.

Shahidi F. Isolation and characterization of nutrients and value-added products from snow crab (Chionoecetes opilio) and shrimp (Pandalus borealis) processing discards / F. Shahidi, J. Synowiecki // Recent research in products from snow crab. − 1991. − № 17. − P. 1527–1532.

Fernandez-Kim S. O. Physiochemical and functional properties of crawfish chitosan as affected by different processing protocols / S. O. Fernandez-Kim. − Louisiana: State University, 2004. – 456 p.

Effect of medium components and time of cultivation on chitin production by Mucor circinelloides / [Andrade V.S., Neto B. B., Fukushima K., Campos-Takaki G.M.].− Canada: A factorial study, 2003. –543 p.

Chitin: new facets of research / [Austin P. R., Brine C. J., Castle J. E., Zikakis J. P.]. − Canada: Science, 1981.− 945 p.

Johnson E.L. Utilization of shellfish waste for chitin and chitosan production / E. L. Johnson, Q. P. Peniston // Chemistry & biochemistry of marine food products. – 1982. − № 23. − P. 514–522.

Highly deacetylated chitosan and its properties / [Mima S., Miya M., Iwamoto R., Yoshikawa S.].− Canada: Applied polymer, 1983.− 1917 p.

Shimahara K. Preparation of crustacean chitin / K. Shimahara, Y. Takiguchi // Methods of enzymology. – 1988. − № 46. − P. 417−423.

Arcidiacono S. Fermentation, processing and enzyme characterization for chitosan biosynthesis by Mucor rouxii / Arcidiacono S., Lombardi S. J., Kaplan D. L. // Chitin and chitosan: sources, chemistry, biochemistry, physical properties and applications. − 1989. − № 19. − P. 319–332.

Antimicrobial activity of shrimp chitin and chitosan from different treatments and applications of fish preservation / [Tsai G. T., Su W. H., Chen H. C., Pan C. L. ]. – California: Health, 1990. – 478 p.

Production and distribution of endoglucanase, cellobiohydrolase, and beta -glucosidase components of the cellulolytic system of volvariella volvacea, the edible straw mushroom / Cai Y. J., Chapman S. J., Buswell J. A., Chang S. // Applied microbiology and biotechnology.− 1999. − № 30. − P. 553−559.

Chitosan from absidia coerulea / [Muzzarelli R. A., Ilari P., Tarsi R. et al]. − England: Carbohydrate polymers, 1994. − 76 p.

Chitin and chitosan from basidiomycetes / [Mario F. D, Rapana P., Tomati U., Galli E.] // International journal of biological macromolecules.− 2008. − № 46. – P. 8–12.

Pochanavanich P. Fungal chitosan production and its characterization / P. Pochanavanich, W. Suntornsuk // Letters in applied microbiology. − 2002. − № 19. – P. 17–21.

Isolation of the chitin-glucan complex from the fruiting bodies of mycothallus / [Ivshina T. N., Artamonova S. D., Ivshin V. P., Sharnina F. F.]. – Canada: Human body complex, 2009 −588 p.

Vasylchenko О. А. Dead bees as alternative sources for chitosan obtaining / О. А. Vasylchenko, М. V. Аbramova // Матеріали ХIІ міжн. наук.-техн. конф. «Авіа-2015», Київ: НАУ, 2015. – C. 27.5-27.8.29.

Concurrent production of chitin from shrimp shells and fungi / [Teng W. L., Khor E., Tan T. K. et al.]. – Moscow: Science, 2001 – 675 p.

Опубліковано

2015-06-20

Номер

Розділ

Огляди