Афлатоксини як природні контамінанти важливих сільськогосподарських культур

Автор(и)

  • О. М. Shvets Національний авіаційний університет
  • М. М. Baranovsky Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.1.8113

Ключові слова:

афлатоксини, контамінація, Aspergillus flavus, біологічний вплив

Анотація

У статті проаналізовано сучасні наукові дані, що стосуються біологічних властивостей афлатоксинів як небезпечних екотоксикантів, характер та закономірності поширення головного продуцента мікотоксинів, токсичні ефекти та механізми впливу токсинів на організм тварин і людини. Наведені дані говорять про те, що забруднення навколишнього середовища цими контамінантами, накопичення їх в продуктах рослинного походження і кормовій сировині створює потенційну загрозу для здоров'я людини, призводить до значних збитків внаслідок захворюваності та смертності сільськогосподарських тварин. Тому вивчення процесів біоакумуляціі та подальші розробки системи менеджменту афлатоксинів є актуальними питаннями сучасної науки.

Біографії авторів

О. М. Shvets, Національний авіаційний університет

аспірантка

М. М. Baranovsky, Національний авіаційний університет

професор кафедри біотехнології, д.с.-г.н.

Посилання

Ames I. A. Mycotoxins: economic and Health Risks. Task force Report / I. A. Ames // CAST (Council for Agriculture Science and Technology). — 1989. — № 116. — P. 21—43.

Васянович О. М. Біотехнологія Т-2 токсину та обґрунтування максимально допустимого рівня його в кормах для молодняку великої рогатої худоби на відгодівлі : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня с.-г. наук : спец. 03.00.20 "Біотехнологія" / О. М. Васянович. — Біла Церква, 2007 р.

Ефективність препарату "Мікосорб" (Alltech) в умовах періодичної контамінації кормів мікотоксинами / [Котик А. М., Труфанова В. О., Леднева О. Л., Андрієнко О. М.] // Ефективне тваринництво і птахівництво. — 2004. — № 1. — С. 46—49.

Зайченко А. М. Макроциклические микотоксины: продуценты, распространение, определение, физиология токсинообразования, токсигенный потенцил / Зайченко А. М., Рубежняк И. Г., Кобзистая О. П. // Современные проблемы токсикологии. — 2001. — № 2. — C. 25—34.

Rai M. Mycotoxins in food, feed and bioweapons / M. Rai, A. Varma. — New York : Springer, 2009. — 405 p.

Стожаров А. Н. Медицинская экология: учебное пособие / А. Н. Стожаров. — Минск: Высшая школа, 2007. — 368 с.

Bruegel P. Mycotoxins: risk in plant, animal and human systems / P. Bruegel, G. Stewart. — Ames: Iowa State University, 2003. — 217 p.

Hedayati M. T. Aspergillua flavus: mycotoxin producer and human allergen / Hedayati M. T., Pasqualotto A. C., Warn P. A. // Microbiology. — 2007. — № 153. — P. 50—68.

Bock C.H. Wheat seed colonized with atoxigenic Aspergillus flavus: characterization and biopesticide for aflatoxin control / C.H. Bock, P. J. Cotty // Biocontrol science and technology. — 2009. — V. 9. — P. 109—128.

Dictionary of the fungi: glossary / [ed. P. Kirk, P. Cannon, D. Minter] — 10-th ed. — UK: CABI Europe, 2008. — 771 p.

Hammed K. A. Aflatoxin and food safety / K. A. Hammed. — Boca Raton: CRC Press, 2005. — 565 p.

Paterson M. Molecular, clinical and environmental toxicology. V. 2. / M. Paterson, N. Lima. — Bern: Birkhuser Verlag, 2010. — 245 p.

Bennett W. Mycotoxins / W. Bennett, M. Klich // Clinical microbiology review. — 2003. — V. 16, № 3. — Р. 497—516.

Weidenborner M. Mycotoxins and their metabolites in humans and animals / M. Weidenborner. — New York: Springer, 2009. — 461 p.

Barkai-Golan R. Mycotoxins in fruits and vegetables / R. Barkai-Golan, N. Paster. — London : Academic Press, 2008. — 408 p.

Опубліковано

2015-05-22

Номер

Розділ

Огляди