Оптимізація умов культивування бактерій роду Bacillus з метою отримання протеолітичних ферментів
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.5527Ключові слова:
бактерії роду Bacillus, субстрати, пшеничні висівки, мука грубого помолу, протеолітичні ферменти, оптимізаціяАнотація
Визначено спектр економічно доцільних білкових субстратів, що можуть бути використані у біотехнології отримання протеолітичних ферментів та на основі отриманих даних проведено оптимізацію компонентного складу поживного середовища, встановлено максимальну протеолітичну активність бактерій роду Bacillus при їх культивуванні впродовж 72 годин при температурі 37 °С на поживному середовищі з концентраціями білка висівок – 1,42 % та білка муки грубого помолу – 1,58 %.Посилання
Birk Y. Plant protease inhibitors / Y. Birk. – NW, USA: CRC Press, 2003 – 170 p.
Katsunuma R. Medical aspects of proteases and proteases inhibitors / R. Katsunuma. – Berlin, Germany: IOS Press, 1997 – 205 p.
Lendeckel U. Viral proteases and antiviral protease inhibitor therapy / U. Lendeckel, N. Hooper. – Bellingham WA, USA: Springer, 2009 – 132 p.
Polgir L. Mechanisms of protease action / L. Polgir. – Toronto, Canada: CRC PressINC, 1989 – 223 p.
Carrol T. Germination protease: an atypical aspartic acid protease in Bacillus and Clostridium / T. Carrol. – Norwood MA, USA: ProQuest, 2008 – 141 p.
Downess F. Compendium of methods for the microbiological examination of foods / F. Downess. – NW, USA: American public health assosiation, 2001 – 676 p.
Ratia K. Structure, function and inhibition of the papain-like protease from SARS coronavirus / K. Ratia. – New York, USA: ProQuest, 2008 – 231 p.