Перспективи використання наносрібла для дезинфікуючих засобів у фармацевтичній промисловості
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.5526Ключові слова:
Aspergillus niger, нанотехнологія, наночастинки срібла, протеолітична активність, дезінфікуючі засоби, модифікований метод АнсонаАнотація
Досліджено вплив наносрібла на протеолітичну активність Aspergillus niger за різних режимывв обробки. Найбільший ефект виявлено при температурі 36 °С та часом обробки 60 хв. Значення протеолітичної активності при цьому режимі становило 1,3 од/г, що на 86 % менще у порівнянні з контролем.Посилання
Чекман І.С. Нанонаука, нанобіологія, нанофармація / [ І.С. Чекман, З.Р. Ульберг, В.О. Маланчук. та ін.] – К.: Поліграф плюс, 2012. – 328 с .
Гаркава К.Г. Біотехнологія. Вступ до фаху : навч. посіб. [ К.Г. Гаркава, Л.О. Косоголова, О.В. Карпов, та ін.] – К.: НАУ, 2012. – 296 с.
Андрусишина И.Н. Наночастицы металлов, способы получения, физико–химические свойства, методы исследования и оценка токсичности / И.Н. Андрусишина // Современные проблемы токсикологии – 2011. – №1. – С. 5–14.
Kim J.S. Antimicrobial effects of silver nanoparticles / [ Kim J.S., Kuk E., Yu K.N. et al.] // Nanomedicine. – 2007. – Vol. 3 – № 1. – P. 95–101.
Chen D. Biological effects induced by nanosilver particles: in vivo study D. Chen , T. Xi , J. Bai // Biomed. Mater. – 2007. – Vol. 3 – № 2. – P. 126–128.
Проблемы использования нанотехнологии в фармакологи [Сейфулла Р.Д., Тимофеев А.Б., Орджоникидзе З.Г. и др.] // Экспериментальная и клиническая фармакология. – 2008. – Т. 71 – №1. – С. 61–69.
Волков С.В. Нанохімія. Наносистеми. Наноматеріали / С.В. Волков, С.П. Ковальчук, В.М. Генко и др.] – К: Наукова думка. – 2008. – 422с.
Уваров Ю.А. Влияние наночастиц серебра на акивность ферментов в пивоварении / Ю.А. Уваров, Д.В. Карпенко // «Научно–технический коллоквиум молодых ученых и специалистов «применение нанотехнологий и наноматериалов в пищевой промышленности» – М.: МГУПП. – 2012. – 40 с.
Еремина И.А. Лабораторный практикум по микробиологии: Учебное пособие. / И.А. Еремина, О.В. Кригер // Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. – Кемерово, 2005. – 112 с.
Виноградова А.А. Лабораторный практикум по общей технологии пищевых производств / А.А. Виноградова, Г.М. Мельникова, Л.А. Фомичева – М.: Агропромиздат, 1991. – 335 с.
ГОСТ 20264.2–88 Препараты ферментные. Методы определения протеолитической активности