Перспективи використання наносрібла для дезинфікуючих засобів у фармацевтичній промисловості

Автор(и)

  • О. О. Беденко Національний авіаційний університет
  • Л. О. Косоголова Національний авіаційний університет
  • К. М. Яблонська Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.5526

Ключові слова:

Aspergillus niger, нанотехнологія, наночастинки срібла, протеолітична активність, дезінфікуючі засоби, модифікований метод Ансона

Анотація

Досліджено вплив наносрібла на протеолітичну активність Aspergillus niger за різних режимывв обробки. Найбільший ефект виявлено при температурі 36 °С та часом обробки 60 хв. Значення  протеолітичної активності  при цьому режимі становило 1,3 од/г, що на 86 % менще у порівнянні з контролем.

Біографії авторів

О. О. Беденко, Національний авіаційний університет

студентка-магістр кафедри біотехнології

Л. О. Косоголова, Національний авіаційний університет

к.т.н., доцент

К. М. Яблонська, Національний авіаційний університет

фахівець кафедри біотехнології

Посилання

Чекман І.С. Нанонаука, нанобіологія, нанофармація / [ І.С. Чекман, З.Р. Ульберг, В.О. Маланчук. та ін.] – К.: Поліграф плюс, 2012. – 328 с .

Гаркава К.Г. Біотехнологія. Вступ до фаху : навч. посіб. [ К.Г. Гаркава, Л.О. Косоголова, О.В. Карпов, та ін.] – К.: НАУ, 2012. – 296 с.

Андрусишина И.Н. Наночастицы металлов, способы получения, физико–химические свойства, методы исследования и оценка токсичности / И.Н. Андрусишина // Современные проблемы токсикологии – 2011. – №1. – С. 5–14.

Kim J.S. Antimicrobial effects of silver nanoparticles / [ Kim J.S., Kuk E., Yu K.N. et al.] // Nanomedicine. – 2007. – Vol. 3 – № 1. – P. 95–101.

Chen D. Biological effects induced by nanosilver particles: in vivo study D. Chen , T. Xi , J. Bai // Biomed. Mater. – 2007. – Vol. 3 – № 2. – P. 126–128.

Проблемы использования нанотехнологии в фармакологи [Сейфулла Р.Д., Тимофеев А.Б., Орджоникидзе З.Г. и др.] // Экспериментальная и клиническая фармакология. – 2008. – Т. 71 – №1. – С. 61–69.

Волков С.В. Нанохімія. Наносистеми. Наноматеріали / С.В. Волков, С.П. Ковальчук, В.М. Генко и др.] – К: Наукова думка. – 2008. – 422с.

Уваров Ю.А. Влияние наночастиц серебра на акивность ферментов в пивоварении / Ю.А. Уваров, Д.В. Карпенко // «Научно–технический коллоквиум молодых ученых и специалистов «применение нанотехнологий и наноматериалов в пищевой промышленности» – М.: МГУПП. – 2012. – 40 с.

Еремина И.А. Лабораторный практикум по микробиологии: Учебное пособие. / И.А. Еремина, О.В. Кригер // Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. – Кемерово, 2005. – 112 с.

Виноградова А.А. Лабораторный практикум по общей технологии пищевых производств / А.А. Виноградова, Г.М. Мельникова, Л.А. Фомичева – М.: Агропромиздат, 1991. – 335 с.

ГОСТ 20264.2–88 Препараты ферментные. Методы определения протеолитической активности

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-01-01

Номер

Розділ

Експериментальні роботи