Очистка і фізико-хімічні властивості протеаз Bacillus sp. IMB B 7883

Автор(и)

  • Л.Д. Варбанець Iнститут мiкробiологiї i вiрусологiї iм. Д.К. Заболотного НАН України
  • О.В. Гудзенко Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.1.18063

Ключові слова:

Bacillus sp. IMV B-7883, еластазна, фібриногенолітична, фібринолітична, колагеназна активність, pH і термооптимум, субстратна специфічність

Анотація

Метою роботи було виділити та очистити ці ферменти із супернатанту культуральної рідини штаму-продуцента Bacillus sp. ІМВ В-7883, а також вивчити їх фізико-хімічні властивості та субстратну специфічність. Виділення та очищення протеолітичного комплексу Bacillus sp. IMV B-7883 проводили класичними біохімічними методами: осадженням супернатанту культуральної рідини сульфатом амонію 90% насиченості, гель-проникною та іонообмінною хроматографією та рехроматографією на Sepharose 6B. У результаті активність еластази підвищилась у 63,6 раза (4138 од/мг білка), а фібриногенолітична активність — у 44,07 раза (833 од/мг білка). Як і ферменти інших відомих виробників, досліджувані протеази мали низьку молекулярну масу 23 і 20 кДа відповідно для протеази з еластолітичною та фібриногенолітичною активністю. На відміну від описаних у літературі еластаз, які є лужними протеазами, фермент з еластазною активністю мав рН-оптимум 7,0, тоді як фермент з фібриногенолітичною активністю був лужною протеазою з рН-оптимумом 8,0. Дослідження субстратної специфічності ферментів показали, що протеаза з еластазною активністю гідролізує лише еластин, тоді як протеаза з фібриногенолітичною активністю, крім фібриногену, виявляє специфічність також до фібрину та, у слідових кількостях, до колагену.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-12

Номер

Розділ

Експериментальні роботи