Вивчення стійкості Aspergillus niger до низьких концентрацій консервантів в середовищах з ефірними маслами

Автор(и)

  • М.Ю. Березовська Національний авіаційний університет
  • Т.В. Андріанова Інститут ботаніки імені М.Г. Холодного Національної академії наук України
  • І.А. Седень ТОВ «Науково-технічний центр «ВНДІХІМПРОЕКТ»

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.1.18031

Ключові слова:

Aspergillus niger, гриби, стійкість, ослаблені консерванти, ефірні олії

Анотація

Метою дослідження було проаналізувати інгібіторну дію на гриби, особливо на A. niger, складових сумішей, які складалися з ослаблених консервантів та ефірних олій. Було висунуто гіпотезу, що структура клітинної стінки A. niger може сприяти стійкості грибка до лікування, заснованого на комбінації ослаблених консервантів у поєднанні з ефірними оліями.

Посилання

Bakkali F., Averbeck S., Averbeck D., Idaomar M. Biological effects of essential oils. A review // Food Chem. Toxicol. – 2008. – Vol. 46. – P. 446–475. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106

Gogoi P., Baruah P., Nath S. C. Microbiological Research. Effects of Citrus sinensis (L.) Osbeck epicarp essential oil on growth and morphogenesis of Aspergillus niger (L.) Van Tieghem // Microbiol. Res. – 2008. – Vol. 163. – P. 337–344.

Nazzaro F., Fratianni F., Coppola R., Feo V. Essential oils and antifungal actiivity // Pharmaceuticals. – 2017. – Vol. 10(86). – P. 1–20. https://doi.org/10.3390/ph10040086

Johnston I. R. The compositiom of the cell wall of Aspergillus niger // Biochem J. – 1965. – Vol. 96(3). – P. 651–658. https://doi.org/10.1042/bj0960651

Yoshimi A., Miyazawa K., Abe K. Cell wall structure and biogenesis in Aspergillus species // Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. – 2016. – Vol. 80, Issue 9. – P. 1700–1711. https://doi.org/10.1080/09168451.2016.1177446

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-12

Номер

Розділ

Експериментальні роботи