Отримання ферментованих напоїв з плодів глоду
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.1-2.16062Ключові слова:
ферментований напій, екстракт глоду, вітамін С, флавоноїди, дріжджі, ячмінно-солодовий екстрактАнотація
В статті досліджено параметри вилучення екстрактивних речовин з плодів глоду. Підібрано оптимальне співвідношення компонентів ферментативного напою, а саме (60:40) водного екстракту плодів глоду та ячмінно-солодового екстракту. Визначено оптимальні параметри зброджування сусла з екстрактом плодів глоду. Тривалість бродіння – 5 діб. Встановлено раціональне співвідношення компонентів ферментованого напою з використання екстракту глоду. Визначено фізико-хімічні та органолептичні показники готового ферментованого напою.
Посилання
Пехтерева, Н.Т. Функциональные напитки на основе растительного сырья /Н.Т. Пехтерева, Л.А. Догаева, В.Е. Понамарева // Пиво и напитки, 2003,-№2.-С. 66-67
Технологія оздоровчих напоїв та фітоконцентратів: лабораторний практикум для студ. освітнього ступеня «магістр» спец. 181 «Харчові технології» спеціалізації «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» ден. та заоч. форм навчання / уклад. Н. О. Стеценко, Г. О. Сімахіна, І.Л. Ясінська, О.М. Соколова. – К.: НУХТ, 2017. – 126 с.
Глоду плоди [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://liktravy.ua/useful/encyclopedia-of-herbs/glodu-plody
Федоренко Б. Н. Инженерия пивоваренного солода: учеб.-справ. пособие / Б. Н. Федоренко. – СПб.: Профессия, 2004. – 248 с.
Мальцев П.М. Технология бродильных производств. – 2 изд., перераб. и доп. – M.: Пищевая промышленность, 1980. – 560 с.
Перспективи впливу електромагнітного випромінювання на технологічні середовища [Електронний ресурс] / З. М.Романова, В. С. Зубченко, М. В. Карпутіна, М. C. Романов – Режим доступу до ресурсу: http://foodind.donnuet.education/download/ua/2012/28/Romanova.pdf.
Косоголова Л. О. Розробка ферментованого напою фукціонального призначення на основі рослинної сировини [Електронний ресурс] / Л. О. Косоголова, К. Г. Гаркава, К. М. Яблонська // Збірник тез доповідей Ⅴ міжнародної науково-технічної конференції «Стан і перспективи харчової науки та промисловості». – 2019. – Режим доступу до ресурсу: http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/29215/2/ProcSPHNP_2019_Kosogolova_L-Development_of_energy_beverage_140.pdf.
Прибильський В. Л. Використання нетрадиційної рослинної сировини в технологіях ферментованих напоїв [Електронний ресурс] / В. Л. Прибильський, I. В. Мельник, С. В. Омельчук // Харчова наука та технологія. – 2014. – Режим доступу до ресурсу: http://journals.uran.ua/foodtech/article/view/29603.
Продукція безалкогольної промисловості. Методи визначення сухих речовин: ДСТУ 4855:2007 [Текст] / Введ. в дію 01.01.2009. – К.: Держстандарт України, 2007. – 19 с.
Технологія оздоровчих харчових продуктів : методичні вказівки до виконання лабораторних робіт для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» спеціалізації «Технології переробки рослинної і молочної сировини для підприємств харчового бізнесу»/ укл. Павлюк Р.Ю., Погарська В.В., Максимова Н.П., Какадій Ю.П., Котюк Т.В. –Х. : ХДУХТ, 2017. – 39 с.
Державна Фармакопея України: в 3 т. Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». 2-е вид. Харків, 2015. Доп. 2. 1128 с.
Напої безалкогольні. Загальні технічні умови: ДСТУ 4069:2002. – [Чинний від 2002-10-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2002. – 69 с.