Отримання ферментованих напоїв з плодів глоду

Автор(и)

  • Л.О. Косоголова Національний авіаційний університет
  • О.О. Кузнєцова Національний авіаційний університет
  • С.В. Турбовська Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.1-2.16062

Ключові слова:

ферментований напій, екстракт глоду, вітамін С, флавоноїди, дріжджі, ячмінно-солодовий екстракт

Анотація

В статті досліджено параметри вилучення екстрактивних речовин з плодів глоду. Підібрано оптимальне співвідношення компонентів ферментативного напою, а саме (60:40) водного екстракту плодів глоду та ячмінно-солодового екстракту. Визначено оптимальні параметри зброджування сусла з екстрактом плодів глоду. Тривалість бродіння – 5 діб. Встановлено раціональне співвідношення компонентів ферментованого напою з використання екстракту глоду. Визначено фізико-хімічні та органолептичні показники готового ферментованого напою.

Біографії авторів

Л.О. Косоголова, Національний авіаційний університет

к.т.н., доцент кафедри біотехнології

О.О. Кузнєцова, Національний авіаційний університет

к.т.н., доцент кафедри біотехнології

С.В. Турбовська, Національний авіаційний університет

студентка

Посилання

Пехтерева, Н.Т. Функциональные напитки на основе растительного сырья /Н.Т. Пехтерева, Л.А. Догаева, В.Е. Понамарева // Пиво и напитки, 2003,-№2.-С. 66-67

Технологія оздоровчих напоїв та фітоконцентратів: лабораторний практикум для студ. освітнього ступеня «магістр» спец. 181 «Харчові технології» спеціалізації «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» ден. та заоч. форм навчання / уклад. Н. О. Стеценко, Г. О. Сімахіна, І.Л. Ясінська, О.М. Соколова. – К.: НУХТ, 2017. – 126 с.

Глоду плоди [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://liktravy.ua/useful/encyclopedia-of-herbs/glodu-plody

Федоренко Б. Н. Инженерия пивоваренного солода: учеб.-справ. пособие / Б. Н. Федоренко. – СПб.: Профессия, 2004. – 248 с.

Мальцев П.М. Технология бродильных производств. – 2 изд., перераб. и доп. – M.: Пищевая промышленность, 1980. – 560 с.

Перспективи впливу електромагнітного випромінювання на технологічні середовища [Електронний ресурс] / З. М.Романова, В. С. Зубченко, М. В. Карпутіна, М. C. Романов – Режим доступу до ресурсу: http://foodind.donnuet.education/download/ua/2012/28/Romanova.pdf.

Косоголова Л. О. Розробка ферментованого напою фукціонального призначення на основі рослинної сировини [Електронний ресурс] / Л. О. Косоголова, К. Г. Гаркава, К. М. Яблонська // Збірник тез доповідей Ⅴ міжнародної науково-технічної конференції «Стан і перспективи харчової науки та промисловості». – 2019. – Режим доступу до ресурсу: http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/29215/2/ProcSPHNP_2019_Kosogolova_L-Development_of_energy_beverage_140.pdf.

Прибильський В. Л. Використання нетрадиційної рослинної сировини в технологіях ферментованих напоїв [Електронний ресурс] / В. Л. Прибильський, I. В. Мельник, С. В. Омельчук // Харчова наука та технологія. – 2014. – Режим доступу до ресурсу: http://journals.uran.ua/foodtech/article/view/29603.

Продукція безалкогольної промисловості. Методи визначення сухих речовин: ДСТУ 4855:2007 [Текст] / Введ. в дію 01.01.2009. – К.: Держстандарт України, 2007. – 19 с.

Технологія оздоровчих харчових продуктів : методичні вказівки до виконання лабораторних робіт для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» спеціалізації «Технології переробки рослинної і молочної сировини для підприємств харчового бізнесу»/ укл. Павлюк Р.Ю., Погарська В.В., Максимова Н.П., Какадій Ю.П., Котюк Т.В. –Х. : ХДУХТ, 2017. – 39 с.

Державна Фармакопея України: в 3 т. Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». 2-е вид. Харків, 2015. Доп. 2. 1128 с.

Напої безалкогольні. Загальні технічні умови: ДСТУ 4069:2002. – [Чинний від 2002-10-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2002. – 69 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-14

Номер

Розділ

Експериментальні роботи