Метал-резистентні мікроорганізми водопровідної води: теоретичне обґрунтування та застосування у біотехнологіях
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.1-2.16059Ключові слова:
мікробіом фільтра, водопровідна вода, токсичні сполуки хрому і купруму, хром- та мідьрезистентні мікроорганізмиАнотація
Вода є одним з найнеобхідніших ресурсів для всього живого. Проблема якості питної води гостро постає як в Україні, так і в інших країнах світу у зв’язку з розвитком промисловості, а також невпинним зростанням населення планети. Після очищення та дезінфекції води на станціях водопідготовки і, у подальшому, у водопроводі, якість води не контролюється. Важливим показником, що визначає якість води, є її мікробний склад.
Мікроорганізми потрапляють у водопроводи з місць забору води і живуть та розмножуються у застарілих та сучасних системах розподілу питної води. У зразку водопровідної води, що була відібрана з системи водопостачання м. Київ, нами був визначений значний вміст мікроорганізмів – 2.45×103 КУО/мл. Кількість хемоорганотрофних мікроорганізмів у наповнювачі, що був вилучений із картриджа фільтра для очищення води, також була високою і становила 1.6×105 КУО/г. Крім того, наповнювач для фільтрування води містив тисячі і десятки тисяч металрзистентних мікроорганізмів. Так, максимально-допустима концентрація Cu(II) в іонній формі для мікробіому фільтра становила 125 мг/л, а Cr(VI) – 350 мг/л. За наявності Cu(II) за максимально-допустимої концентрації у середовищі кількість живих клітин мікроорганізмів також була високою і становила 2.91×105 КУО/г наповнювача. За наявності Cr(VI) (у вигляді CrO42-) у поживному середовищі, кількість мікроорганізмів становила 9.7×102 КУО/г. Оскільки, у біологічних середовищах сполуки важких металів-окисників здатні випадати у осад, було досліджено стійкість мікробіому фільтру для води до цитрату Cu(II). Було встановлено, що стійкість мікроорганізмів до цитрату Cu(II) була у 28 разів вищою, ніж до іонної нехелатованої форми і становила 3500 мг/л. Ізольований мікробіом є полірезистнтним і має високий адаптивний потенціал до дії сполук токсичних металів.
Посилання
Mujahid T.Y. Bacteriological Quality Analysis of Tap Water of Karachi, Pakistan International Journal of Advanced Research / T.Y. Mujahid, K. Siddiqui, R.Z. Ahmed [et al.] // International Journal of Advanced Research – 2015. – 3(2). – Р. 573–578 http://www.journalijar.com
Botsaris G. Microbial quality and molecular identification of cultivable microorganisms isolated from an urban drinking water distribution system (Limassol, Cyprus) / G. Botsaris, L. Kanetis, M. Slanу [et al.] // Environ Monit Assess – 2015. –187 (739) http://dx.doi.org/10.1007/s10661-015-4957-9
Li M. Antibacterial Performance of a Cu-bearing Stainless Steel against Microorganisms in Tap Water / M. Li, L. Nan, D. Xu [et al.] // Journal of Materials Science Technology – 2015. – 31. – Р. 243-251 doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.jmst.2014.11.016
Atuanya E.I. Effects of Storage/Biofilm Formation on Physico-chemical and Bacteriological Qualities of Potable Water Supply in Benin City Nigerian / Atuanya E.I, Seidu, R.I., Orjiakor P. // Society for Experimental Biology Journal – 2018. – 14(2) https://doi.org//10.5812/semj.68911.
Roi I.Yu. Species Identification of Water Microorganisms Resistant to Chlorine Compounds / I.Yu. Roi, N.A. Klimenko, G.M. Zdorovenko, V.V. Goncharuk // Journal of Water Chemistry and Technology – 2015. – 37(3) . – pp. 145–150 http://dx.doi.org/10.3103/S1063455X1503008X
Arnaud Florentin MD Water and surface microbiologic quality of point-of-use water filters: A comparative study / Arnaud Florentin MD, MSc, Julie Lizon PharmD [et al.] // American Journal of Infection Control – 2016. – 44(9). – P. 1061–1062 http://dx.doi.org/10.1016/j.ajic.2016.02.028
Khan M.A. Assessment of microbial quality in household water tanks in Dubai, United Arab Emirates / Khan M.A. [et al.] // Environmental Engineering Research – 2017. – 22(1). – Р. 55–60 https://doi.org/10.4491/eer.2016.051
Sadik N.J. Quantification of multiple waterborne pathogens in drinking water, drainage channels, and surface water in Kampala, Uganda, during seasonal variation / N.J. Sadik, S. Uprety, A. Nalweyiso [et al.] // GeoHealth – 2017. – 1(6). – Р. 258–269 https://doi.org//10.1002/2017GH000081.
Charnock C. Diversion and phylogenetic relatedness of filterable bacteria from Norwegian tap and bottled waters / C. Charnock, T.L. Vo, T.N.-T. Nguyen, R.X. Hagen // Journal of Water and Health – 2019. – 17(2) https://doi.org/10.2166/wh.2019.284
Leginowicz M. Biodiversity and antibiotic resistance of bacteria іsolated from tap water in Wrocław, Poland / M. Leginowicz, A. Siedlecka, K. Piekarska // Environment Protection Engineering – 2018. – 44(4) https://doi.org/10.5277/epe180406
Al-Sagur I.M. Investigation of Giardia lamblia and other parasites in tap water as a potential source of transmission in some regions of Baghdad / I.M. A l-Sagur, S.H. Mahmood, H.M.A. Al-Obaidi // Iraqi Journal of Science – 2015. – 56(1). – Р. 337-344
Державні санітарні норми і правила ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»