Вплив температури на утворення проміжних сполук в реакції кислотного розкладу D-глюкози

Автор(и)

  • В. М. Руденко Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.14279

Ключові слова:

D-глюкоза, розклад, температурна шкала, кисле середовище, ранні стадії, проміжні ненасичені карбонілвмісні продукти, проміжні карбонілвмісні продукти, КР-спектроскопія, УФ-спектроскопія

Анотація

В статті розглянуті питання впливу температури на перебіг ранніх стадій реакції розкладу D-глюкози у водних розчинах в діапазоні шкали значень рН (1,0–7,0). Методом КР-спектроскопії показано, що в межах температур 20–95 °С спостерігається змінення концентрації проміжних карбонілвмісних сполук (V 1740–1710 см-1), що припускає певну послідовність перетворень ранніх стадій реакції розкладу D-глюкози. Методом УФ-спектроскопії показано, що утворення проміжних сполук ранніх стадій реакції розкладу D-глюкози [ненасичених карбонілвмісних сполук, в тому числі ненасичених озонів (Lambda(max) 225 нм) і карбонілвмісних сполук (Lambda(max) 280–285 нм)] інтенсивно зростає в інтервалі температур 80–95 C за всіх значень рН. Показано, що при рН 3,0 у досліджуваних температурних межах всі процеси, що відбуваються на ранніх стадіях реакції кислотного розкладу D-глюкози, помітно сповільнені.

Біографія автора

В. М. Руденко, Національний авіаційний університет

професор кафедри хімії та хімічної технології, д.т.н., професор

Посилання

Ab initio molecular dynamics simulations of β-D-glucose and β-D-xylose degradation mechanisms in acidic aqueous solution / [Qian X., Nimlos M.R., Davis M. et al.] // Carbohydrate research. – 2005. – Vol. 340, Is. 14. – P. 2319–2327. https://doi.org/10.1016/j.carres.2005.07.021

Lü X. New insights on monosaccharides’ isomerization, dehydration and fragmentation in hot-compressed water / Lü X., Saka S. // The Journal of Supercritical Fluids. – 2012. – Vol. 61. – P. 146–156. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2011.09.005

Azofra L.M. Theoretical study of the mutarotation of erythrose and threose: acid catalysis / Azofra L.M., Alkorta I., Elguero J. // Carbohydrate research. – 2013. – Vol. 372. – P. 1–8. https://doi.org/10.1016/j.carres.2013.01.013

Опубліковано

2019-12-14

Номер

Розділ

Експериментальні роботи