Оцінка антиоксидантної та антиканцерогенної активності родин глухокропивові та гвоздичні
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.1.13762Ключові слова:
екстракція, біологічно активні речовини, антиоксиданти, антиканцерогенна активність, аскорбінова кислота, феноли, клітинна лінія WISHАнотація
У статті наведено результати експериментального дослідження антиоксидантної та антиканцерогенної активності екстрактів рослин з родин Глухокропивові (Lаmiаceаe) та Гвоздичні (Cаryophyllаceаe). Обрані для дослідження види: Salvia officinalis, Origanum vulgare, Melissa officinalis, Stellaria media. Проведено визначення вмісту аскорбінової кислоти та загального вмісту фенолів. Цитотоксична активність рослинних екстрактів оцінена з використанням клітинної лінії WISH. Були використані наступні методи досліджень: спектрофотометрія, фотоелектроколориметрія, мікроскопічний метод, що ґрунтується на інгібуванні та кількісному визначенні ракових клітинних ліній.Посилання
Natural Antioxidants in Foods and Medicinal Plants: Extraction, Assessment and Resources / [Dong-Ping Xu, Ya Li, Xiao Meng et. al] // International Journal of Molecular Sciences. – 2017. – Vol. 18 (1). – P. 96–128.
Taskin T. Antioxidant activity of Silene alba subsp. divaricata and Stellaria media subsp. media from Caryophyllaceae / T. Taskin, L. Bitis // ScopeMed. – 2013. – Vol. 3(1). – P. 1–5.
Phytochemical Screening, Anticancer and Antioxidant Activities of Origanum vulgare L. / [Serkan Kolda¸ Ibrahim Demirtas, Tevfik Ozen et. al] // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 2015. – Vol. 95 (4). – P. 786–798.
Sepide Miraj Melissa officinalis L: A Review Study With an Antioxidant Prospective / Sepide Miraj, Rafieian-Kopaei, Sara Kiani // Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. – 2017. – Vol. 23 (3). – P. 385–394.
WISH cell line: from the antiviral system to a novel reporter gene assay to test the potency of human IFN-α and IFN-β / [L. Bürgi Mde, C. Prieto, M. Etcheverrigaray et. al] // J. Immunol. Methods. – 2012. – Vol. 381(1–2). – P. 70–4.
Spectrophotometric analysis of total ascorbic acid content in various fruits and vegetables / A. Kapur, A. Haskovic, L. Klepo // Bulettin of the Chemists and Technologists of Bosnia and Herzegovina. – 2012. – Vol. 38. – P. 39–42.
Salvia officinalis of different origins. Antioxidant activity, phenolic and flavonoid content of extracts / S. Duletic, A. Alimpic, D. Pavlovic // Agro Food Industry Hi Tech. – 2016. – Vol. 27 (1). – P. 52–55.