Побічна продукція рисівництва – сировина для альтернативного виробництва енергії в Україні

Автор(и)

  • H. Marushchak Інститут рису НААН
  • M. Lisovyi Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • N. Birina Національний університет біоресурсів і природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.13259

Ключові слова:

рисова солома, лушпиння, біоенергетика, тверде біопаливо, урожайність

Анотація

Оцінка біоенергетичного потенціалу сортів риса показала, що побічні продукти (солома і лушпиння) сортів «Віконт» і «Преміум» демонструють самі високі значення виходу енергії. Ці сорти були вивчені, щоб встановити, як агрономічні чинники впливають на формування продуктивності риса, а також кінцевих продуктів, призначених для харчових продуктів, соломи і лушпиння. У польових експериментах найбільші урожаї риса були отримані при внесенні мінеральних добрив N180P60K0 з нормою висіву 9 млн. аналогічного насіння на гектар для сортів «Віконт» і «Преміум» на рівнях 9 і 8 т/га відповідно. Таким чином, оптимальне співвідношення методів вирощування риса призводить до високої урожайності і, в той же час, до накопичення значної кількості побічних продуктів, придатних для подальшого використання.

Результати дослідження показали, що рисова солома може бути використана в якості джерела альтернативної енергії, а рисові регіони України можуть отримувати теплову енергію, еквівалентну кількість, яку отримують з 62 млн. м3 газу. Економічний ефект переходу від газових теплогенераторів до теплогенератору на біомасі призводить до щорічного скорочення витрат на 192,3 тис. дол. США, а термін окупності становить 1,14 року. Додатковим джерелом альтернативної енергії є лушпиння рису. Термін окупності запуску лінії брикетування рисового лушпиння – 1,6 року.

Посилання

Bioenergy – a sustainable and reliable energy source, IEA Bioenergy / [Bauen A., Berndes G., Junginger M. et al.]. – 2009. – Mode of access: https://www.ieabioenergy.com/wp-content/uploads/2013/10/MAIN-REPORT-Bioenergy-a-sustainable-and-reliable-energy-source.-A-review-of-status-and-prospects.pdf

Energy strategy of Ukraine till 2030. Available online at http://www.iea.org/publications/freepublications/publication/uk_summaryplus.pdf

Ferrero A. The sustainable development of rice-based production systems in Europe / Ferrero A., Nguyen V.N. // Proceedings of the FAO Rice Conference “Rice is Life”. – 2004. – Vol. 53. – P. 115–124.

Juliano B.O. Grain quality evaluation of world rices. IRRI / Juliano B.O., Villareal C.P. – 1993. – Mode of access: http://books.irri.org/9712200396_content.pdf

Biomass as feedstock for a bioenergy and bioproducts Industry / Perlack R., Wright L., Turhollow A. et al.]. – 2005. – Mode of access: //feedstockreview.oml.gov/pdf/billion_ton_ vision.pdf.

Опубліковано

2019-01-17

Номер

Розділ

Експериментальні роботи