Антиоксидантні властивості різних сортів лохини
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.13223Ключові слова:
лохина, антиоксидант, флавоноїди, антоціани, поліфеноли, економічна доцільність, ORAC, DPPH, вільні радикалиАнотація
В даний час антиоксидантні властивості лохини широко використовуються в медицині як для виробництва лікарських препаратів так і як добавки до косметичної продукції. Цей фрукт містять у складі фенольні сполуки, які забезпечують антиоксидантні властивості. На території України збільшується кількість плантації чорниці, тому особливо актуальним є вивчення антиоксидантних властивостей різних видів лохини. Для рекомендацій щодо виробництва комерційних сортів лохини необхідно визначити вміст біологічно активних речовин та оцінити їхню антиоксидантну активність потенційно корисних частин рослини.
Посилання
Use of a Free Radical Method to Evaluate Antioxidant Activity / [Brand-Williams W., Cuvelier M. E., Berset C.] // LWT - Food Science and Technology. – 1995. – № 28. – P. 25–30.
Oxygen radical absorbing capacity, anthocyanin and phenolic content of highbush blueberries (Vaccinium corymbosum L.) during ripening and storage / Kalt W., Lawand C., Ryan D.A.J. et al. // Journal of the American Society for Horticultural Science. – 2003. – № 128. – P. 917–923.
Mainland C.M. Blueberry health information – some new, mostly review/ C.M. Mainland, J.W. Tucker// Acta Horticulturae. – 2002. – № 574. – P. 39–43.
Phenolic profile and antioxidant activity of highbush blueberry (Vaccinium corymbosum) during fruit maturation, ripening and storage/ Castrejon A.D.R., Eichholz I., Rohn S. et al. // Food Chemistry. – 2008. – № 109. – P. 564–572.
Free radical scavenging activities measured by electron spin resonance spectroscopy and B16 cell antiproliferative behaviors of seven plants / Calliste C.A., Trouillas P., Allais D.P. et al. // Food Chemistry. – 2001. – № 49. – P. 3321–3332.
Oxygen radical absorbing capacity of anthocyanins / Wang H., Cao G. et al. // J. Agric. Food Chem. – 1997. – № 45. – P. 304–309.
Survey of antioxidant capacity and phenolic composition of blueberry, blackberry, and strawberry in Nanjing / Huang W.-Y., Zhang H.-C., Liu W.-X. et al. // Journal of Zhejiang University SCIENCE B. – 2012. – № 2. – P. 94–102.
Hancock J.F. Blueberries/ J.B. Retamales, J.F. Hancock. – London, UK: CABI, 2012. – 323 p.
Phenolic compounds and antioxidant activity of blueberry cultivars grown in Brazil / Rodrigues E., Poerner N., Rockenbach I. et al. // Ciência e Tecnologia de Alimentos. – 2011. – № 31. – P. 911–917.
BMG LABTECH Electronic resource. – 2014. – Access mode: – https://www.bmglabtech.com/fileadmin/06_Support/Download_Documents/Application_Notes/AN267.pdf. – ORAC
Development and validation of oxygen radical absorbance capacity assay for lipophilic antioxidants using randomly methylated β-cyclodextrin as the solubility enhancer / Huang D., Ou B., Hampsch-Woodill M. et al. // Journal of Agricultural Food Chemistry. – 2002. – № 50. – P. 1815–1821.
High-throughput Assay of Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) Using a Multichannel Liquid Handling System Coupled with a Microplate Fluorescence Reader in 96-Well Format / Huang D., Ou B., Hampsch-Woodill M. et al. // Journal of Agricultural Food Chemistry. – 2002. – № 50. – P. 4437–4444.
ProConsulting Electronic resource. – 2017. – Access mode: – https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/est-potencial-biznes-plan-predpriyatiya-po-vyrashivaniyu-golubiki