Біологічна активність та біологічна доступність супрамолекулярних комплексів (пектин-борна кислота) в системах вищих наземних рослин
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.13222Ключові слова:
біологічна активність, біологічна доступність, комплексні сполуки, супрамолекулярні комплекси, борна кислота, зостеранАнотація
В роботі зроблена спроба введення бору в рослини в формі супрамолекулярного комплексу борної кислоти з пектином та досліджена біодоступність таких комплексів в залежності від способу їх введення. В якості об’єкта досліджень було використано салат посівний (Lactuca sativa). Найбільш ефективним способом введення виявилось оприскування всієї рослини. Висока концентрація бору у молодих листах свідчить про достатню рухливість комплексу при вертикальному та горизонтальному транспортуванні бору в центри активного росту.
Посилання
Костин В. И. Применение регуляторов роста и борной кислоты для внекорневой подкормки. / Костин В.И., Музурова О.Г., Сяпуков Е.Е.// Сахарная свекла. – 2012. – №5. – С. 19–20.
Сяпуков Е. Е. Интенсивная технология возделывания сахарной свёклы с использованием регуляторов роста и борной кислоты для внекорневой подкормки / Сяпуков Е.Е., Костин В.И., Музурова О.Г. // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. – 2012. – №2. – С. 40–44.
Корневая подкормка винограда бором и его влияние на продуктивность насаждений / Малых Г.П., Титова Л.А., Магомадов А.С., Керимов И.С. // Садоводство и виноградарство. – 2013. – №5. – С. 29–23.
Harris K. D. Influence of Foliar Application of Boron and Copper on Growth and Yield of Tomato (Solanum lycopersicum L. cv ‘Thilina’) / K. D. Harris, S. Puvanitha. // AGRIEAST: Journal of Agricultural Sciences. – 2018. – №11. – P. 12–19.
Miwa K. Boron transport in plants: co-ordinated regulation of transporters / K. Miwa, F. Toru. // Annals of Botany. – 2010. – №105:7. – P. 1103–1108.
Недуха О. М. Клітинна оболонка рослин і фактори середовища / О. М. Недуха. – Київ: Альтерпрес, 2015. – 289 с.
Borate Minerals Stabilize Ribose / A.Ricardo, M. A. Carrigan, A. N. Olcott, S. A. Benner. // Science. – 204. – №303. – 196 p.
Pectin: cell biology and prospects for functional analysis / Willats W.G., McCartney L., Mackie W., Knox J.P. // Plant Molecular Biology. – 2001. – №47. – P. 9–27.
Костин В.И. Экологическая эффективность применения природных регуляторов роста в популяции озимой пшеницы / В.И. Костин, В.Н. Ерофеева. // Вестник Казанского государственного аграрного университета. – 2010. – №5.2 – С. 127–130.
Seaweed extracts as biostimulants of plant growth and development / [W. Khan, U. Rayirath, S. Subramanian et al.]. // Journal of Plant Growth Regulation. – 2009. – №28.4. – P. 386–399.
Каталымов М.В. Микроэлементы и микроудобрения / М.В. Каталымов. – М.: Химия, 2013. – 338 с.
Бисенова А.Р. Получение полисахаридов пектиновой природы из сырья Волго-Каспийского региона / А.Р. Бисенова, Е.Д. Мукактова. // Рыбпром: технологии и оборудование для переработки водных биоресурсов. – 2010. – №4. – С. 56–59.
Белякова И.А. Краткий аналитический обзор способов получения морского пектина [Електронний ресурс] / Белякова И.А., Битютская О.Е., Глубоковских Ю.Р. // Керчь: ФГБОУ ВО «КГМТУ». – 2018. – Режим доступу до ресурсу: www.kgmtu.ru/documents/nauka/onm2018.pdf.
Немодрук А. А. Аналитическая химия бора / А. А. Немодрук, З. К. Каралова. – Москва: Наука, 1964. – 285 с.