Біологічна активність та біологічна доступність супрамолекулярних комплексів (пектин-борна кислота) в системах вищих наземних рослин

Автор(и)

  • С. В. Примаченко Національний авіаційний університет
  • А. Д. Кустовська Національний авіаційний університет
  • Д. С. Мохнєв Mircobioserum

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.13222

Ключові слова:

біологічна активність, біологічна доступність, комплексні сполуки, супрамолекулярні комплекси, борна кислота, зостеран

Анотація

В роботі зроблена спроба введення бору в рослини в формі супрамолекулярного комплексу борної кислоти з пектином та досліджена біодоступність таких комплексів в залежності від способу їх введення. В якості об’єкта досліджень було використано салат посівний (Lactuca sativa). Найбільш ефективним способом введення виявилось оприскування всієї рослини. Висока концентрація бору у молодих листах свідчить про достатню рухливість комплексу при вертикальному та горизонтальному транспортуванні бору в центри активного росту.

Біографії авторів

С. В. Примаченко, Національний авіаційний університет

асистент кафедри хімії та хімічної технології

А. Д. Кустовська, Національний авіаційний університет

доцент кафедри хімії та хімічної технології, к.х.н., доцент

Д. С. Мохнєв, Mircobioserum

власник, керівник досліджень

Посилання

Костин В. И. Применение регуляторов роста и борной кислоты для внекорневой подкормки. / Костин В.И., Музурова О.Г., Сяпуков Е.Е.// Сахарная свекла. – 2012. – №5. – С. 19–20.

Сяпуков Е. Е. Интенсивная технология возделывания сахарной свёклы с использованием регуляторов роста и борной кислоты для внекорневой подкормки / Сяпуков Е.Е., Костин В.И., Музурова О.Г. // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. – 2012. – №2. – С. 40–44.

Корневая подкормка винограда бором и его влияние на продуктивность насаждений / Малых Г.П., Титова Л.А., Магомадов А.С., Керимов И.С. // Садоводство и виноградарство. – 2013. – №5. – С. 29–23.

Harris K. D. Influence of Foliar Application of Boron and Copper on Growth and Yield of Tomato (Solanum lycopersicum L. cv ‘Thilina’) / K. D. Harris, S. Puvanitha. // AGRIEAST: Journal of Agricultural Sciences. – 2018. – №11. – P. 12–19.

Miwa K. Boron transport in plants: co-ordinated regulation of transporters / K. Miwa, F. Toru. // Annals of Botany. – 2010. – №105:7. – P. 1103–1108.

Недуха О. М. Клітинна оболонка рослин і фактори середовища / О. М. Недуха. – Київ: Альтерпрес, 2015. – 289 с.

Borate Minerals Stabilize Ribose / A.Ricardo, M. A. Carrigan, A. N. Olcott, S. A. Benner. // Science. – 204. – №303. – 196 p.

Pectin: cell biology and prospects for functional analysis / Willats W.G., McCartney L., Mackie W., Knox J.P. // Plant Molecular Biology. – 2001. – №47. – P. 9–27.

Костин В.И. Экологическая эффективность применения природных регуляторов роста в популяции озимой пшеницы / В.И. Костин, В.Н. Ерофеева. // Вестник Казанского государственного аграрного университета. – 2010. – №5.2 – С. 127–130.

Seaweed extracts as biostimulants of plant growth and development / [W. Khan, U. Rayirath, S. Subramanian et al.]. // Journal of Plant Growth Regulation. – 2009. – №28.4. – P. 386–399.

Каталымов М.В. Микроэлементы и микроудобрения / М.В. Каталымов. – М.: Химия, 2013. – 338 с.

Бисенова А.Р. Получение полисахаридов пектиновой природы из сырья Волго-Каспийского региона / А.Р. Бисенова, Е.Д. Мукактова. // Рыбпром: технологии и оборудование для переработки водных биоресурсов. – 2010. – №4. – С. 56–59.

Белякова И.А. Краткий аналитический обзор способов получения морского пектина [Електронний ресурс] / Белякова И.А., Битютская О.Е., Глубоковских Ю.Р. // Керчь: ФГБОУ ВО «КГМТУ». – 2018. – Режим доступу до ресурсу: www.kgmtu.ru/documents/nauka/onm2018.pdf.

Немодрук А. А. Аналитическая химия бора / А. А. Немодрук, З. К. Каралова. – Москва: Наука, 1964. – 285 с.

Опубліковано

2018-12-12

Номер

Розділ

Експериментальні роботи