Біологічна активність заквашувальних композицій кисломолочних продуктів
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.13221Ключові слова:
бактеріальні закваски, пробіотики, біфідобактерії, культивування, ферментація, молочнокислий продукт, активна кислотністьАнотація
В статті досліджено зміну якості бактеріальних заквасок ТМ «VIVO», «Іпровіт», «Good Food» в залежності від кратності відтворення заквашення, встановлено оптимальні технологічні параметри для отримання функціонального кисломолочного продукту, оптимальну температуру та час сквашування.
Посилання
Бредихін С.А. Технологія і техніка переробки молока / С.А. Бредіхін, Ю.В. Космодем'янський, В.М. Юрін. – М.: Колос, 2003. – 400 с.
Дідух Н.А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення / Дідух Н.А., Чагаровський О.П., Лисогор Т.А. – Одеса: «Поліграф», 2008. – 234 с.
Розробка та дослідження кисломолочного продукту функціонального призначення / [Дамянова С.Т., Тодорова С.С., Іванова Н.В. та ін.]. –К: Праці НУХТ, 2011. – №37. – С. 45–49.
Probiotics and prebiotics / [Guarner F., Sanders M. E., Eliakim R. et al.] // World Gastroenterological Organization (Practical Recommendations). – 2008. – Vol. 1. – P. 24.
Mechanisms of Probiosis and Prebiosis: Considerations for Enhanced Functional Foods / [Delphine M.A. Sauliner, Jennifer K. Spinler, Glenn R. Gibson et al.] // NIH Public Access Author Manuscript. – 2009. – Vol. 20. – P. 135–141.
Wilson Gratz Silvia Probiotics and gut health: A special focus on liver diseases /Silvia Wilson Gratz, Hannu Mykkanen, Hani S El-Nezami. // World Journal of Gastroenterology. – 2010. – Vol. 16 (4). – Р. 403–410.
Taxonomy and important features of probiotic microorganisms in food and nutrition / [Holzapfel W.H., Haberer P., Geisen R. et al.] // Am. J. Clin. Nutr. – 2001. – Vol. 73. – P. 365–373.
Systemic immunity-enhancing effects in healthy subjects following dietary consumption of the lactic acid bacterium Lactobacillus rhamnosus HN001 / [Sheih Y.H., Chiang B.L., Wang L.H. et al.] // J. Am. Coll. Nutr. – 2001. – Vol. 20. – P. 149–156.
Mack D.R. Role of probiotics in the modulation of intestinal infections and inflammation /Mack D.R., Lebel S. // Curr. Opin. Gastroenterol. – 2004. – Vol. 20. – P. 22–26.
Probiotic bacteria down-regulate the milk-induced inflammatory response in milk-hypersensitive subjects but have an immunostimulatory effect in healthy subjects / [Pelto L., Isolauri E., Lilius E.M. et al.] // Clin. Exp. Allergy. – 1998. – Vol. 28. – P. 1474–1479.
Hunter J.O. A review of the role of the gut microflora in irritable bowel syndrome and the effects of probiotics / Hunter J.O., Madden J.A., Br. J. Nutr. – 2002. – Vol. 88. – P. 67–72.
Крусь Г.М. Методи дослідження молока і молочних продуктів / Крусь Г.М., Шалигіна А.М., Волокіна З.В. – М.: Колос, 2000. – 368 с.
Напої ацидофільні: ДСТУ 4540:2006. – Національний стандарт України, 2007. – 9 с.
Молоко і молочні продукти. Підготовка проб і розведень для мікробіологічного дослідження: ДСТУ IDF 122С:2003. – Національний стандарт України, 2005. – 12 с.
Продукти харчові. Методи визначення молочнокислих бактерій: ДСТУ 7999:2015. – Національний стандарт України, 2017. – 48 с.
Молоко та молочні продукти. Настанови з відбирання проб: ДСТУ 4834:2007. – Національний стандарт України, 2008. – 17 с.
Молоко та молочні продукти. Методи визначення кислотності: ДСТУ 2661:2010. – Київ: Держспоживстандарт України, 2011. – 14 с.
Молоко, молочні продукти та закваски. Метод визначення кількості біфідобактерій: ДСТУ 7355:2013. – Національний стандарт України, 2013. – 18 с.