Вплив концентрації гідроген-іонів на утворення проміжних сполук в реакції розкладу D-глюкози

Автор(и)

  • В. М. Руденко Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.13213

Ключові слова:

D-глюкоза, розклад, кисле середовище, ранні стадії, проміжні продукти, УФ-спектроскопія

Анотація

В статті розглянуті питання впливу концентрації гідроген-іонів на утворення інтермедіатів (ненасичених карбонілвмісних сполук з Лямбда max225 нм і карбонілвмісних сполук  з Лямбда max285 нм) ранніх  стадій реакції розкладу D-глюкози у водних розчинах в діапазоні шкали значень рН (1,0-7,0). Методом УФ-спектроскопії показано, що збільшення концентрації гідроген-іонів сповільнює утворення основних інтермедіатів ранніх стадій, але при цьому прискорюється перетворення ненасичених карбонілвмісних інтермедіатів (Лямбда max225 нм) у 5-гідроксиметмлфурфурол. Показано, що реакції утворення ненасичених карбонілвмісних сполук, як стартових інтермедіатів для подальших перетворень, сповільнені при рН 3, що свідчить про певну стабільність D-глюкози за цих умов.    

Біографія автора

В. М. Руденко, Національний авіаційний університет

професор кафедри хімії і хімічної технології, доктор технічних наук, професор

Посилання

Ab initio molecular dynamics simulations of β-D-glucose and β-D-xylose degradation mechanisms in acidic aqueous solution / [Mark R. Nimlos, Mark Davis, David K. Johnson, Michael E. Himmel] // Carbohydrate Research. – 2005. – Vol. 340, Is. 14. – P. 2319–2327.

Simultaneous formation of 3-deoxy-D-threo-hexo-2-ulose and 3-deoxy-D-erythro-hexo-2-ulose during the degradation of D-glucose derived Amadori rearrangement products: Mechanistic considerations / [Martin Kaufmann, Sophie Krüger, Clemens Mügge, Lothar W. Kroh] // Carbohydrate Research. – 2018. – Vol. 458–459. – P. 44–51.

Kaufmann M. NMR analyses of complex D-glucose anomerization / Martin Kaufmann, Clemens Mügge, Lothar W.Kroh // Food Chemistry. – 2018. – Vol. 265 – P. 222–226.

Опубліковано

2018-11-30

Номер

Розділ

Експериментальні роботи