Використання електромагнітного випромінювання для оптимізації умов виробництва технічного спирту

Автор(и)

  • Л. О. Косоголова Національний авіаційний університет
  • П. П. Лошицький Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”
  • Д. А. Коломійчук Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.12237

Ключові слова:

дріжджі, Saccharomyces cerevisiae K-81, технічний спирт, бродіння, вплив фізичних факторів, активність культури, високочастотне електормагнітне випромінювання

Анотація

В статті дocлiджено вплив електpoмaгнiтнoгo випpoмiнювaння високої частоти на дріжджові клітини під час процесу бродіння. Встановлені режими обробки, за яких процес бродіння відбувається максимально ефективно. Результати досліджень свідчать про те, що при обробці дріжджових клітин з чacтoтою 57–68 ГГц протягом 7 хв та на відстані 70 мм від джерела випромінювання збільшує активність дріжджів у 2,5 рази, що дає можливість скоротити процес бродіння до 2 діб. Встановлено, що ефект від опромінення зберігається в наступних генераціях дріжджів, що дає можливість використовувати їх повторно.

Біографії авторів

Л. О. Косоголова, Національний авіаційний університет

доцент, к.т.н.

П. П. Лошицький, Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”

професор, д.т.н.

Д. А. Коломійчук, Національний авіаційний університет

студентка

Посилання

Яровенко В.Л. Технология етилового спирта / Яровенко В.Л., Маринченко В.А., Смирнов В.А. / Под ред. проф. Яровенко В.Л. – М.: Колос-Пресс, 2002. – 465 c.

Яровенко В.Л. Научно-технический прогресс в спиртовой и ликеро-водочной отрасли промышленности / В.Л. Яровенко. – М.: Пищевая промышленность, 2001 – 256 c.

Поляков В. А. Перспективные биотехнологнческие процессы для спиртовой промышленности / Поляков В. А., Римарева Л. В., Ксандопуло Г. Б. // Производство спирта и ликероводочных изделий. – 2002. – №1. – С. 6–8.

Лихтенберг Л. А. Влияние технологических приемов на качество спирта / Л. А. Лихтенберг // Производство спирта и ликероводочных изделий. – 2001. – №2. – С. 28–29.

Рациональный выбор расы спиртовых дрожжей / [Римарева Л. В., Оверченко М. Б., Игнатова Н. И. та ін.] // Производство спирта и ликероводочных изделии. – 2001. – №2. – С. 19–21

Лошицький П.П. Взаємодія біологічних об’єктів з фізичними полями. Методичні вказівки для виконання лабораторних робіт для студентів спеціальності : Фізична та біомедична електроніка / П.П. Лошицький – К.: Видавництво “Політехніка”, 2005. – 40 с.

Римарева Л. В. Состояние и перспективы развития биотехнологических процессов в пищевой промышленности. / Л. В. Римарева, М. Б. Оверченко. – М.: Пищепромиздат, 2001. – 93 с.

Нетрусов А.И. Общая микробиология: учебник для студ. вузов / А.И. Нетрусов, И.Б. Котова. – М.: Издательский центр «Академия», 2007. – 288 с.

Лошицький П.П. Регулювання властивостей водних розчинів електромагнітним випромінюванням / П.П. Лошицький, Д.Ю. Минзяк // Електроніка та зв’язок. – 2012. – №4. – С. 14–17.

Опубліковано

2018-01-24

Номер

Розділ

Експериментальні роботи