Особливості біоакумуляції токсинів фумонізинів на озимій пшениці в умовах агроценозу України

Автор(и)

  • O. O. Pylypenko Національний авіаційний університет
  • М. М. Baranovsky Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.11079

Ключові слова:

Fusarium, одноклітинні гриби, мікотоксини, фумонізіни, озима пшениця, біоакумуляція

Анотація

Хвороби людей та тварин, спричинені токсинами, що продукуються грибами роду Fusarium, стали на сьогоднішній день світовою проблемою. Згідно із Продовольчою та сільськогосподарською організацією, 25 % врожаїв зерна інфіковані токсичними грибами. Для людей та тварин такы злакові є отруйними та небезпечними, якщо їх використовувати як продукти харчування.
Україна – це потужна агропромислова держава, у якій врожай зернових впливає на економічну та соціальну сфери. Тому вивчення біоакумуляції токсинів допоможе розробити методи запобігання інфікуванню.

Біографії авторів

O. O. Pylypenko, Національний авіаційний університет

студентка кафедри біотехнології

М. М. Baranovsky, Національний авіаційний університет

д.с.-г.н., професор кафедри біотехнології

Посилання

Wang J. Effect of Fusarium Infection and Fungicide Treatment on Quality Parameters of Winter Wheat (Triticum aestivum L.): doctoral diss: 07.2004 / Wang Jinhua. – Gottingen., 2004. – 102 p.

Брезвин О. Контроль мікотоксинів у кормах і їх знешкодження / Брезвин О., Отчич В., Коцюмбас І. // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. – 2013. – № 62. – С. 242–249.

Fumonisins: Isolation, chemical characterization and biological effects / [Wentzel G. C. A.; Walter M. F. O.; Vleggaar, R et al.] // Mycopathologia. – 1992. – № 117. – P. 11–16.

Stockmann-Juvala H. A review of the toxic effects and mechanisms of action of fumonisin B1 / H. Stockmann-Juvala, K. Savolainen // Human & Experimental Toxicology. – 2008. – № 27. – P. 799–809.

Nelson P.E. Taxonomy and biology of Fusarium moniliforme / P.E. Nelson // Mycopathologia. – 1992. – № 117. – P. 29–36.

Nelson P.E. Fusarium species: an illustrated manual for identification. / Nelson P.E., Toussoun T.A., Marasas W.F.O. – USA: University Park: The Pennsylvania State University Press. – 1983. – 193 p.

Do Fumonisin Mycotoxins Occur in Wheat? / [Shephard G. S., van der Westhuizen L., Gatyeni P.M. et al.] // Journal of Agricultural and Food Chemistry. – 2005. – № 53. – P. 9293−9296.

Fumonisin occurrence in naturally contaminated wheat grain harvested in Argentina / [Cendoya E., Monge M. P., Palacios S,A. et al.] // Food Control. – 2014. – № 37. – P. 56–61.

Dal Bello G.M. Biological control of seedling blight of wheat caused by Fusarium graminearum with beneficial rhizosphere microorganisms. / Dal Bello G.M., Monaco C.I., Simon M.R. // World Journal of Microbiology and Biotechnology. – 2002. – № 18. – P. 627–636.

Чоні C. Фузаріоз. Чи знаємо ми ворога в обличчя? / Світлана Чоні // Агробізнес сьогодні. – 2014. – №15–16. – C. 286–287.

Марченко А.Б. Вплив абіотичних чинників на поширення та розвиток збудників роду Fusarium в агробіоценозах Callistephus chinensis (L.) Nees / А.Б. Марченко // Вісник Уманського Національного Університету Садівництва. – 2016. – № 1. – С. 81–87.

Шляхи потрапляння й рівні ураження зерна та кормів пліснявілими грибками / Мандигра. М., Куцан О., Руденко Є., Брезвін О. // Комбікормові новації. – 2014. – № 23. – С. 56–59.

Manstretta V. Effects of Temperature and Moisture on Development of Fusarium graminearum Perithecia in Maize Stalk Residues / V. Manstretta, V. Rossi // Applied and Environmental Microbiology. – 2016 – № 82. – P. 184–191.

Опубліковано

2016-12-27

Номер

Розділ

Огляди