Technological aspects of spice-aromatic herbs in beverage technology
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.7463Keywords:
spice-aromatic herbs, beverages, aromatic herbal compositions, functional beveragesAbstract
The article presents the characteristics of spice-aromatic herbs; it covers technological aspects of plant raw material used in beverage technology. The expediency of creating spice-aromatic herbal compositions to be used in the technology of soft drinks.References
Напої безалкогольні. Загальні технічні умови: ДСТУ 4069:2002. – [Чинний від 2002-10-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2002. – 69 с.
Колесникова И. А. Ассортимент безалкогольных напитков / И. А. Колесникова, С. М. Ненахова – К.: Урожай,1991. – 240 с.
Дібровська Н. В. Технологія холодних напоїв із дикорослою сировиною оздоровчого призначення / Н. В. Дібровська // Вісник Національного університету ХПІ. Серія: Нові рішення у сучасних технологіях. – 2012. – №26. – С. 164–168.
Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник / За ред. А. М. Гродзінського. – К.: Українська енциклопедія, 1992. – 544 с.
Цоциашвили И. И. Химия и технология чая / И. И. Цоциашвили, М. А. Бокучава. – М.: Аґропромиздат, 1989. – 391 с.
Дудченко Л. Г. Пряно-ароматические и пряно-вкусовые растения: Справочник / Дудченко Л. Г., Козьяков А. С., Кривенко В. В. – К.: Наукова думка, 1989. – 304 с.
Гаврилишин В. В. Дослідження можливостей поліпшення споживних властивостей чайних напоїв / В. В. Гаврилишин // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. праць. – 2008. – №1. – С. 138–141.
Хиврич Б. И. Производство тонизирующих и витаминизированных напитков / Хиврич Б. И., Домарецкий В. А., Зима А. А. // Укр НИИНТИ Госплана УССР «Новое в науке, технике и производстве: Обзорная информация. Серия: Промышленная переработка и хранение пищ. продуктов», – К., 1990, – Вып.2. – 48 с.
Романова З. М. Перспективи використання рослинної сировини у пивоварінні / З. М. Романова, М. М. Романов // Проблеми екологічної біотехнології – [електронне наукове видання]. – 2012. – №2. – Режим доступу: http://ecobio.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/3032/2967
Добоний И. В. Научный подход к составлению композиций из пряно-ароматического сырья для вермутов / Добоний И. В., Билько М. В., Кораблева О. А. // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2012. – №1. – С. 17–19.
Чепель Н. В. Використання композиційних ароматизаторів із ефірних олій кропу та коріандру у виробництві особливих горілок / Н. В. Чепель // Наукові праці НУХТ. – 2012. – №42. – С. 117–121.
Устименко П. И. И кормилец и целитель / П. И. Устименко // Зеркало недели. – 1995. – №12. – С. 5.
Вехов Л. Имбирь. 150 целительных рецептов для здоров’я / Л. Вехов. – М.: Крон-Пресс, 2011. – 58 с.
Филонова Г. Л. Поликомпонентные концентраты для функциональных напитков / [Филонова Г. Л., Гришковский Б. А., Ковалева И. Л. и др.] // Пиво и напитки. – 2011. – №2. – С. 10–13.
Еделев Д. А. Функциональный напиток для профилактики гипертонии у лиц молодого возраста / Еделев Д. А., Бакуменко О. Е., Доронин А. Ф. // Пиво и напитки. – 2011. – №3. – С. 36–37.
Школьникова М. Н. Гепапротекторный эффект настоев растительного сырья / [Школьникова М. Н., Фахретдинов И. Р., Данилова О. А. и др.] // Пиво и напитки. – 2011. – №2. – С. 18–21.
Патент на корисну модель UA 86475 U, МПК А23F3/34, А61К36/00. Фіточай гіпоглікемічний з яконом / Дащенко А. В., Преображенська Т. Д., Дуніч А. А та ін.; заявники та патентоотримувачи: Дащенко А. В., Преображенська Т. Д., Дуніч А. А та ін. – № u201310616; заявл. 02.09.2013; опубл. 25.12.2013, Бюл. №24.
Патент на корисну модель UA 26785 U, МПК А61К 36/00, А23F 3/34. Композиція трав’яного чаю від псоріазу «Продукт дієтичного харчування №3» / Селезнева Л. В., Селезнева Г. О.; заявники та патентоотримувачи: Селезнева Л. В., Селезнева Г. О. – № u200704658; заявл. 02.09.2006; опубл. 10.10.2007, Бюл. 18.
Патент на корисну модель UA 22830 U, МПК А23F 3/34. Фіточай «При алергіях» / Шокарєв К. В.; заявник та патентоотримувач Шокарєв К. В.– заявл. 11.10.2006; опубл. 25.04.2007, Бюл. №7.