Use water nuts Trapa natans L. for producing fermented beverages

Authors

  • Л. О. Косоголова National Aviation University
  • К. М. Яблонська National Aviation University
  • З. М. Романова National University of Food Technologies

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.1.6742

Keywords:

aqueous extract water chestnut, kvass wort concentrate, extraction, physico-chemical properties, alternative raw materials

Abstract

Investigated the composition and properties of the water chestnut for fermented beverages, the optimum ratio of aqueous extract water chestnut and the required number of kvass wort concentrate to obtain balanced by the component composition of the drink with a harmonious taste.

Author Biographies

Л. О. Косоголова, National Aviation University

candidate of technical science, associate professor

К. М. Яблонська, National Aviation University

specialist of biotechnology department

З. М. Романова, National University of Food Technologies

candidate of technical science, associate professor

References

Буткова О. Л. Качество минеральных вод, безалкогольных напитков и особенности водоподготовки в их производстве / О. Л. Буткова, А. В. Орещенко. // Пищевая промышленность. – 1998. – №11. – С. 17–18.

Функциональные напитки как основной сегмент рынка функциональных продуктов / [Дьяченко М. А., Филатова И. А., Колеснов А. Ю., Кочеткова А. А.]. // Пиво и напитки. – 1999. – № 2. – С. 37–40.

Дымова А. Ю. Здоровые функциональные напитки / А. Ю. Дымова // Пиво и напитки. – 2001. – № 1. – С.41–42.

Капрельянц Л. В. Функціональні продукти / Л. В. Капрельянц, К. Г. Іоргачова. – Oдеса: Друк, 2003. – 333 с.

Красінько В. О. Технологія біологічно-активних сполук. Конспект лекцій / В. О. Красінько. – К.: НУХТ, 2007. – 129 с.

Пат. CN1085603 КНР, МКИ C12G3/02. Making method for water chestnut wine / Bin Tang (КНР); Yugui Tao (КНР); Опубл. 20.04.94.

Скурихин И. М. Химический состав пищевых продуктов. Кн. 2. / И. М. Скурихин. – М.: ВО «Агропромиздат», 2004. – 458 c.

Федосова К. С. Біохімічний склад ядра водяного горіха (Trapa natans L.) / К. С. Федосова // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2004. – Вип. 15. – С. 46–48.

Безусов А. Т. Перспективи використання водяного горіха в харчовій промисловості (огляд) / А. Т. Безусов, К. С. Федосова. – Одеса: [б. в.], 2004. – 23 с.

Филонова Г. А. Безалкогольные напитки на натуральной основе / Г. А. Филонова // Пиво и напитки. – 2003. – №1. – С. 48–49.

Rahman M. M. In vitro Antibacterial Activity of the Compounds of Trapa bispinosa Roxb / M. M. Rahman, M. I. I. Wahed // Journal of Medical Sciences. – 2001. – Vol.1, N 4. – P. 214–216.

Published

2014-07-01

Issue

Section

Experimental articles