Feasibility of inulin hydrolyzates usage in the production of health improving products
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.1.4485Keywords:
Cichorium intybus, inulin, hydrolysis, high fructose syrupAbstract
The structure of biologically active compounds of Cichorium intybus is studied. The influence of chicory components on human health is defined. The benefits of fructose syrups using over glucose are showed. The fields of fructose syrup usage as alternative sugar products are revealed.References
Simmonds P. L. Coffee and chicory, their culture / Peter Lund Simmonds. – UK: Spon, 2000. – 245 p.
Charalampopoulos D. Prebiotics and Probiotics Science and Technology / R. A. Rastall. – UK: Springer, 2009. – 622 p.
Попова І. В. Обґрунтування ефективних способів гідролізу інуліну цикорію та використання гідролізатів в харчових технологіях : автореф. дис. на здобуття наук ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.05 «Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння» / І. В. Попова. – Київ, 2007. – 24 c.
Остапець М. Г. Практикум з біохімії / Остапець М. Г., Романська Н. М. – Київ: Вища школа, 1974. – 251с.
Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник / За ред. А.М. Гродзінського. – К.: "Українська енциклопедія", 1992. – 544 с.
Лавренов В. К. Энциклопедия лекарственных растений народной медицины: підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] / В. К. Лавренов, Г. В. Лавренова. – СПб: Нева, 2003. – 352 с.
Пат. 14753 України, МПК 7 С 02 F1/28, С 02 F1/36. Спосіб одержання фруктозо-олігосахаридних сумішей / Попова І. В., Лезенко Г. О., Українець А. І., Хомічак Л. М., Дашковський Ю. О., Василів В. П., Маринін А. І.; власник патенту Національний університет харчових технологій. – № 200512662; заявл. 27.12.2005; опубл. 15.05.2006, Бюл. №5.