Antagonistic activity of grape microorganisms against mycotoxigenic fungi
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.11309Keywords:
antagonism, micotoxigenic fungi, yeast, interspecies interactions, grapes, antimicrobial propertiesAbstract
The article presents the screening results of habitats of microorganisms with antagonistic properties against mycotoxigenic fungi of the genus Penicillium and Aspergillus. Yeast and bacteria from the surface of grapes of different breed were isolated. Antagonistic properties of isolated microorganisms were evaluated.References
Перспективи застосування біопрепаратів із грибів для захисту рослин та стан їх виробництва / [Горовий Л.Ф., Ревенко І.І., Кошевський І.І., Теслюк В.В.] – К.: КМТИ, 2002. – 243 с.
Сухаревич В.И. Защита от биоповреждений, вызываемых грибами / Сухаревич В.И., Кузикова И.Л., Медведева Н.Г. – СПб.: ЭЛБИ-СПб, 2009. – 207 с.
Yeast Killer Toxins Technology Transfer / [Magliani W., Conti S., Giovati L., Polonelli L.] // Mycotoxins in Food, Feed and Bioweapons / [Ed. by Rai M., Varma A.]. – Berlin: Springer-Verlag, 2010. – P. 275–290.
Golubev W.I. Antagonistic Interactions Among Yeasts / W.I. Golubev // The Yeast Handbook. Biodiversity and Ecophysiology of Yeasts / [Ed. by Rosa C., Peter G.]. – Berlin: Springer-Verlag, 2006. – P. 197–220.
Чернов И.Ю. Дрожжи в природе / И.Ю. Чернов. – М.: Товарищество научных изданий КМК, 2013. – 336 с.