Features of brewing technology from unconventional raw materials

Authors

  • З. М. Романова National University of Food Technologies
  • Л. О. Косоголова National Aviation University

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.1.4735

Keywords:

malt extract, raspberry water extract, stability, extraction, physical-chemical properties, unconventional raw materials, receipt

Abstract

The composition and properties of polymalt extracts as a base for non-alcoholic beverages were investigated. The optical ratios of polymalt extract, raspberry water extract and needed amount of glucose-fructose syrup were selected for obtaining of balanced beverage on components composition with harmonious taste.

Author Biographies

З. М. Романова, National University of Food Technologies

candidate of technical science, associate professor

Л. О. Косоголова, National Aviation University

candidate of technical science, associate professor

References

Берестень Н.Ф. Функциональность в безалкогольных напитках-концепция и инновационный проэкт компании «Дёлер» / Н.Ф. Берестень, О.Г. Шубина // Пиво и напитки. – 2000. – №5. – С. 68-69.

Барвники натуральні харчові. Технічні умови: ДСТУ 3845-99 [Чинний від 1999-06-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 1999 – 25 с.

Домарецький В.А. Технологія екстрактів, концентратів та напоїв із рослинної сировини: підручник / Домарецький В.А., Прибильський В.Л., Михайлов М.Г. – Вінниця: Нова Книга, 2005. – 408 с.

Напої безалкогольні. Загальні технічні умови: ДСТУ 4069:2002. — [Чинний від 2002-10-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2002. – 69 с.

Ковальов С.В. Кількісне визначення фенольних речовин /С.В. Ковальов, С.В. Романова // Вісник фармації. – 2009. – №9. – С. 23-25.

Кошова В.М. Нові аспекти використання нетрадиційної сировини / В.М. Кошова, Т.В. Дубицька // Харчова промисловість. – 2008. – №6. – С. 57-59.

Мелетьєв А.Є. Технохімічний контроль виробництва солоду, пива і безалкогольних напоїв / Мелетьєв А.Є., Тодосійчук С.Р., Кошова В.М. – К.: Нова книга, 2007. – 385 с.

Published

2013-07-02

Issue

Section

Experimental articles