Using of electromagnetic radiation for optimization produktion condidions of technical alcohol

Authors

  • Л. О. Косоголова National Aviation University
  • П. П. Лошицький The National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute"
  • Д. А. Коломійчук National Aviation University

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.12237

Keywords:

yeast, Saccharomyces cerevisiae K-81, technical alcohol, fermentation, influence of physical factors, activity of culture, high-frequency electromagnetic radiation

Abstract

The article highlights the influence of high-frequency electromagnetic radiation on yeast cells during the fermentation process. Established processing modes, in which the fermentation process is as efficiently as possible. The results of researches show that in processing of yeast cells with frequency 57–68 GHz during 7 min and at a distance of 70 mm from the source of radiation increases the activity of yeast in 2,5 times. This makes it possible to reduce the fermentation process to 2 days. Installed that the effect of irradiation is stored in the next generation of yeast, which makes it possible to reuse them.

Author Biographies

Л. О. Косоголова, National Aviation University

associate professor, candidate of technical science

П. П. Лошицький, The National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute"

professor, doctor of technical science

Д. А. Коломійчук, National Aviation University

student

References

Яровенко В.Л. Технология етилового спирта / Яровенко В.Л., Маринченко В.А., Смирнов В.А. / Под ред. проф. Яровенко В.Л. – М.: Колос-Пресс, 2002. – 465 c.

Яровенко В.Л. Научно-технический прогресс в спиртовой и ликеро-водочной отрасли промышленности / В.Л. Яровенко. – М.: Пищевая промышленность, 2001 – 256 c.

Поляков В. А. Перспективные биотехнологнческие процессы для спиртовой промышленности / Поляков В. А., Римарева Л. В., Ксандопуло Г. Б. // Производство спирта и ликероводочных изделий. – 2002. – №1. – С. 6–8.

Лихтенберг Л. А. Влияние технологических приемов на качество спирта / Л. А. Лихтенберг // Производство спирта и ликероводочных изделий. – 2001. – №2. – С. 28–29.

Рациональный выбор расы спиртовых дрожжей / [Римарева Л. В., Оверченко М. Б., Игнатова Н. И. та ін.] // Производство спирта и ликероводочных изделии. – 2001. – №2. – С. 19–21

Лошицький П.П. Взаємодія біологічних об’єктів з фізичними полями. Методичні вказівки для виконання лабораторних робіт для студентів спеціальності : Фізична та біомедична електроніка / П.П. Лошицький – К.: Видавництво “Політехніка”, 2005. – 40 с.

Римарева Л. В. Состояние и перспективы развития биотехнологических процессов в пищевой промышленности. / Л. В. Римарева, М. Б. Оверченко. – М.: Пищепромиздат, 2001. – 93 с.

Нетрусов А.И. Общая микробиология: учебник для студ. вузов / А.И. Нетрусов, И.Б. Котова. – М.: Издательский центр «Академия», 2007. – 288 с.

Лошицький П.П. Регулювання властивостей водних розчинів електромагнітним випромінюванням / П.П. Лошицький, Д.Ю. Минзяк // Електроніка та зв’язок. – 2012. – №4. – С. 14–17.

Published

2018-01-24

Issue

Section

Experimental articles