ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕГРАДАЦІÏ СТАЛЕЙ ОХОЛОДЖУЮЧИХ СИСТЕМ ТРИВАЛОЇ ЕКСПЛУАТАЦІΪ

Authors

  • Валерій Дмитрович Макаренко доктор технічних наук, професор кафедри «Нафтогазової інженерії та технологій» Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка
  • Тетяна Петрівна Федорина кандидат педагогічних наук, доцент, зав. кафедри «Загальноінженерні дисципліни» ВП НУБіПУ «Ніжинський агротехнічний Інститут»
  • Анастасія Максимівна Ногіна студентка Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка
  • Олександр Олександрович Петренко студент Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка

DOI:

https://doi.org/10.18372/0370-2197.86.14488

Keywords:

корозія, знеміцнення, тріщиностійкість, в’язкість, холодоагенти, напруження

Abstract

В роботі наведені результати експериментальних і теоретичних досліджень, які дозволили пояснити механізми деградації трубних сталей охолоджуючих систем тривалої експлуатації в умовах бродильного виробництва. Зокрема встановлено, що з ростом терміну експлуатаціі і зниженням мінусових температур охолоджуючоï суміші різко збільшуються значення напружень викривлень кристалевих решіток α-матрици. Показано, що з пониженням температури від -10 до -50ºС зменшуються параметри кристалевої гратки. З використанням математичного апарату дислокаційної теорії міцності розрахована енергія, величина якої достатня для зародження мікротріщини в присутності каталізатора – водню. Встановлено, що з ростом терміну експлуатації масова частка цементиту трубних сталей різко зменшується, що свідчить про знеміцнення і погіршення властивостей матеріалу. Доказано, що близько 30-35% атомів вуглецю цементиту переходить при його розчині в α-твердий розчин в процесі тривалої експлуатації труб теплообмінників охолоджуючих систем, що приводить до деградації структури і зниженню міцністних характеристик сталі.

Issue

Section

Проблеми тертя та зношування