ФЕРМЕНТАТИВНА АКТИВНІСТЬ ВИЩОГО БАЗИДІАЛЬНОГО ГРИБА SCHIZOPHYLLUM COMMUNE

Автор(и)

  • А.С. Бухало Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України
  • О.М. Дуган Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
  • М.Р. Максимюк Національний авіаційний університет
  • В.М. Ліновицька Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-1472.52.2369

Ключові слова:

гідролітичні ферменти, екзоглюканаза, ендо-1, 4-B-глюканаза, комплексні рідкі поживні середовища, монофенолмонооксигеназа, редукуючі речовини, якісні кольорові ферментативні реакції, Schizophyllum commune

Анотація

 Розглянуто активність ферментів гідролітичного комплексу Schizophyllum commune при культи-вуванні на агаризованих середовищах. Показано вплив компонентів комплексних рідких поживних  середовищ (пивне сусло, бурякова меляса, кукурудзяний екстракт, пептон, екстракт кормових    дріжджів) на ферментативну активність ендо-1,4-b-глюканази, екзоглюканази та монофенолмонооксигенази. Виявлено штамові особливості культур S. commune щодо активності ферментів.

Біографії авторів

А.С. Бухало, Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України

д.б.н., проф.

О.М. Дуган, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»

д.б.н., проф.

М.Р. Максимюк, Національний авіаційний університет

к.х.н., доц.

В.М. Ліновицька, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»

старш. викл.

Посилання

Hummel K.M. Extracellular protease production by submerged cultures of Schizophyllum commune / Katrina M. Hummel, Amy L. Inselman, Erica R. Ramos et all // Mycologia. 1998. Vol. 90, N 5. - P. 883–889.

Pandee P. Production and properties of a fibrinolytic enzyme by Schizophyllum commune BL23 / Patcharaporn Pandee, Aran H-Kittikul, Ohsugi et all // Songklanakarin J. Sci. Technol. - 2008. – Vol. 30, N 4. – P. 447 453.

Subramaniyan S. Biotechnology of Microbial Xylanases: Enzymology, Molecular Biology, Application / S. Subramaniyan, P. Prema // Critical Reviews in Biotechnology. 2002. – Vol. 22, N 1. – Р. 33–46.

Kolenová K. Purification and characteriza-tion of two minor endo-β-1,4-xylanases of Schizophyllum commune / Katarína Kolenová, Mária Vršanská, Peter Biely // Enzyme and Microbial Technology. - 2005. - Vol. 36, N 7. – P. 903 910.

Wu J. -glucosidase derived from Schizophyllum commune an efficient enzyme of biotransformation of genistein / J. Wu, W. Yu, X. Zhang // Book of abstracts the 5th International Medicinal Mushroom Conference. Nantong, China, 5-8 September, 2009. – P. 139-140.

Baldrian P. Fungal laccases: occurrence and properties / P. Baldrian // FEMS Microbial Rev. - 2006. – Vol. 30. – P. 215-242.

Kenkebashvilli N. Effect of nutrient medium composition on laccase and manganese peroxidase activity in medicinal mushrooms / N. Kenkebashvilli, V. Elisashvilli, Y. Hadar // International Journal of Medicinal Mushrooms. - 2009. - Vol. 11, N 2. - P. 191-198.

Molitoris H.P. Physiology of marine fungi. A screening program for marine fungi / H.P. Molitoris, K. Schaumann // The biolgy of marine fungi. Eds. S.T. Moss. – Cambrige : Cambrige University Press, 1986. – P. 35-47.

Бухало А.С. Высшие съедобные базидио-мицеты в чистой культуре / А.С. Бухало. – К.: Наукова думка, 1988. – 144 с.

Дудка И.А. Методы экспериментальной микологии: справ. / И.А. Дудка, С.П. Вассер, И.А. Элланская и др. – К.: Наукова думка, 1982. – 561 с.

Тодоров И.И. Клинические лабораторные исследования в педиатрии / И.И. Тодоров. – София: Медицина и физкультура, 1968. – 230 с.

Гавриленко В.Ф. Большой практикум по физиологии растений / В.Ф. Гавриленко, М.Е. Ладыгина, Л.М. Хандобина. – М.: Высш. шк., 1975. – С. 284-285.

Downloads

Як цитувати

Бухало, А., Дуган, О., Максимюк, М., & Ліновицька, В. (2012). ФЕРМЕНТАТИВНА АКТИВНІСТЬ ВИЩОГО БАЗИДІАЛЬНОГО ГРИБА SCHIZOPHYLLUM COMMUNE. Вісник Національного авіаційного університету, 52(3), 154–159. https://doi.org/10.18372/2306-1472.52.2369

Номер

Розділ

Біотехнології