Тенденції розвитку ринку риби та продукції рибної промисловості
DOI:
https://doi.org/10.18372/2306-1472.1.13659Ключові слова:
, вилов риби, ринок риби та рибопродуктів, експорт, імпорт, географія перевезеньАнотація
Метою статті є вивчення тенденцій розвитку ринку риби та продукції рибної промисловості, аналіз обсягів експорту та імпорту рибної продукції в Україну для подальшої побудови холодних ланцюгів постачань. В роботі проведено аналіз обсягів рибальства та аквакультури в усьому світі за останні роки, лідерами по вилову риби залишаються країни Азії, пропозиції на ринку риби та морепродуктів залишаються за країнами, які складають 80% від загального об’єму вилову риби. Загальний видобуток рибної продукції забезпечують усього 20 країн, серед яких Китай виступає беззаперечним лідером. Також світовий стан пропозиції на ринку риби та морепродуктів протягом тривалого часу визначають Перу, США, Чилі, Індонезія, Японія, Індія, РФ, Таїланд, Норвегія, Латвія, Естонія. Визначенні основні країни – імпортери риби та рибної продукції в Україну – якими є Ірландія та Норвегія, співвідношення імпорту та експорту риби та рибної продукції в Україні складає експорт - 2% , імпорт - 98% , незважаючи, що Україна має морський простір, об’єм вилову та експорту дуже незначний. Розглянуті основні країни імпортери риби та рибної продукції в України, визначено, що 90% всієї імпортованої продукції є замороженою, доставка з країн Європейського Союзу відбувається автомобільним транспортом. У статті встановлено, що український ринок риби є імпортозалежним і має сезонний характер. У статті акцентовано увагу на необхідність урахування географії перевезень на формування технологічного процесу доставки риби.
Посилання
Fisheries of Ukraine in Economics globalization conditions: Monograph / N. Vdovenko. − Kyiv : ZP Comprint, 2016. – 476 p. . – Available at: http://darg.gov.ua/files/6/12_21_3.PDF
State and perspectives of development the aquacultury in Ukraine / V. Chemerus, V. Dushka, V. Maksym. − Lviv: Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 2016, vol. 18, №2 (69).-с.169-175
Sostoianie mirovoho rybolovstva y akvakultury v 2018h. Rim. – 225 s. Available at: http:// www.fao.org/docrep/013/i1820r/i1820r.pdf
Vdovenko N.M. Derzhavne rehuliuvannia rozvytku akvakultury v Ukraini: Monohrafiia / N.M. Vdovenko. – K. : Kondor-Vydavnytstvo, 2013. – 464 s.
Departament rybolovstva y akvakultury FAO. Available at: http://www.fao.org/fishery/.
Sydorenko O. Tendentsii suchasnoho rynku rybnykh produktiv v Ukraini // Standartyzatsiia. Sertyfikatsiia. Yakist. - 2011. - № 5. - S. 63-67.
Assotsyatsyia «Ukraynskih importerov ryby i moreproduktov».-Ytohy 2018 hoda v rybnoi otrasly Ukrainy. Available at : http://uifsa.ua/news/news-of-ukraine/results-of-2018-in-the-fish-industry-of-ukraine.
Optovyi rynok silskohospodarskoi produktsii.-Ohliad rybnoho rynku Ukrainy za 2017 rik. Available at : https://info.shuvar.com/news/2380/Ohlyad-rybnoho-rynku-Ukrayiny-za-2017-rik.
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).