CONDITIONS FOR THE IMPLEMENTATION OF THE FOOD SAFETY MANAGEMENT SYSTEM (HACCP) IN UKRAINE: ADMINISTRATIVE AND LEGAL ASPECT
DOI:
https://doi.org/10.18372/2307-9061.49.13377Keywords:
Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP), permanent control procedures, verification, cross-contamination, prerequisite program, the HACCP planAbstract
Purpose: to explore the regulatory bases for the implementation of the Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) system in Ukraine as a factor in food safety. Methods: documentary analysis and synthesis, comparative analysis, objective truth, cognitive-analytical, etc. Results: generalized requirements for the development, implementation and application of permanent procedures based on the principles of the Food Safety Management System (HACCP). Discussion: clarified the provisions on the introduction of prerequisites by market operators, the principles of the HACCP, the development of permanent monitoring procedures, a simplified approach to the application of the HACCP system for certain market operators, etc.
Requirements for safety and quality of food products were considered to be of particular relevance at all times, because non-compliance with these requirements could be detrimental to human life and health. Food safety is one of the main areas that determines the health of the population, preservation of the gene pool of the nation.
At the same time, the decision of these issues is related not only to the quality control of the final product, but also to the monitoring of production processes throughout the production chain for the timely detection of hazardous products. This monitoring system was called Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) - a system that identifies, assesses and controls the hazards that are critical to the safety of food products.
The EU considers HACCP to be the most effective method of ensuring food safety and requires all food industry enterprises to implement, observe and implement procedures based on the principles of HACCP.
The principles of the HACCP, the program-preconditions of the HACCP system, the sequence of the development of the HACCP system, are formalized in accordance with the Requirements for the development, implementation and application of permanent procedures based on the principles of the Food Safety Management System (HACCP) (from 01.10.2012 № 590). The analysis is of practical importance for the practical implementation of the procedures reviewed in order to ensure the safety of food products.
The direction of further research is the details of the programs, the prerequisites for each of the predicted components, as well as the procedures that ensure the efficient functioning of the HACCP system.
References
Галкіна О. М. Адміністративно-правові засади забезпечення безпечності та якості харчових продуктів в Україні: автореф. дис... канд. юрид. наук: спец. 12.00.07 / О.М. Галкіна. – Х., 2017. – 23 с.
Одарченко А. М. Удосконалення конкурентоспроможності та платоспроможності підприємств м’ясної промисловості за рахунок упровадження системи HACCP / А. М. Одарченко, Є. Б. Соколова, А. А. Максимова // Прогресивні техніки та технології харчових виробництв ресторанного господарства та торгівлі: зб. наук. праць: у 2 ч. Ч. 2. Вип. 1 (17) / Харківський державний університет харчування та торгівля; ред. О. І. Черевко. – Х.: ХДУХТ, 2013. – С. 1054-109.
Пинюшко О. Пищевая безопасность по-европейски: страшно, обязательно или просто / О. Пинюшко // Европейская правда [Электронный ресурс]. – 27.01.2016. – Режим доступа: https://www.eurointegration.com.ua/ rus/experts/ 2016/01/27/7043650/
Kyryliuk I., Kyryliuk Ye. Efficiency of the functioning of the state control system for the safety and quality of animal products in Ukraine. – Food Science and Technology. – 2017. – Volume 11/Issue 4.
Горобей О. М. Ветеринарно-санітарна оцінка м’ясопродуктів, що реалізуються на ринках, та заходи з підвищення їх якості: автореф. дис... канд. ветеринар. наук: спец. 16.00.09 / О. М. Горобей. – Львів, 2003. – 21 с.
Мельник П. І. Ветеринарно-санітарна експертиза, якість і безпека харчових мідій : автореф. дис... канд. ветеринар. наук: спец. 16.00.09 / П. І. Мельник. – Львів, 2007. – 23 с.
Ніколаєва А. М. Формування стратегії досягнення конкурентних переваг підприємств м’ясної промисловості: автореф. дис... канд. економ. наук: спец. 08.00.04 / А. М. Ніколаєва. – Тернопіль, 2008. – 20 с.
Федоськина Л. А. Система обеспечения безопасности пищевой продукции: проблемы внедрения и пути их решения / Л.А. Федоськина, Е.А. Евстифейкина // Стандарты и качество. – 2008. – № 2. – С. 88–89.
Усенко А. А. Принципи Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР) у міжнародному стандарті ISO 22000:2005 / А. А. Усенко // Материали за ХІІІ международна научна практична конференция, Achievement of school – 2017, 15-22 November, 2017: София. «Бял ГРАД-БГ». – С. 9-11.
Усенко А. А. Публічне адміністрування у сфері впровадження системи Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР) / А. А. Усенко // Сучасна університетська правова освіта і наука: [Матеріали VIII Міжнародної науково-практичної конференції, м. Київ, Національний авіаційний університет, 23 лютого 2018 р.] Том 1. – Тернопіль: Вектор, 2018. – С. 254-256.
References
Galkina O. M. Administrativno-pravovi zasadi zabezpechennya bezpechnosti ta yakosti harchovih produktiv v Ukrayini: avtoref. dis... kand. yurid. nauk: spets. 12.00.07 / O. M. Galkina. – H., 2017. – 23 s.
Odarchenko A. M. Udoskonalennya konkurentospromozhnosti ta platospromozhnosti pidpriemstv m’yasnoyi promislovosti za rahunok uprovadzhennya sistemi HACCP / A. M. Odarchenko, E. B. Sokolova, A. A. Maksimova // Progresivni tehniki ta tehnologiyi harchovih virobnitstv restorannogo gospodarstva ta torgivli: zb. nauk. prats: u 2 ch. Ch. 2. Vip. 1 (17) / Harkivskiy derzhavniy universitet harchuvannya ta torgivlya; red. O.I. Cherevko. – H.: HDUHT, 2013. – S. 1054-109.
Pinyushko O. Pishchevaya bezopasnost po-evropeyski: strashno, obyazatelno ili prosto / O. Pinyushko // Evropeyskaya pravda [Elektronnyy resurs]. – 27.01.2016. – Rezhim dostupa: https://www.eurointegration.com.ua/ rus/experts/ 2016/01/27/ 7043650/
Kyryliuk I., Kyryliuk Ye. Efficiency of the functioning of the state control system for the safety and quality of animal products in Ukraine. – Food Science and Technology. – 2017. – Volume 11/Issue 4.
Gorobey O. M. Veterinarno-sanitarna otsinka m’yasoproduktiv, scho realizuyutsya na rinkah, ta zahodi z pidvischennya yih yakosti: avtoref. dis... kand. veterinar. nauk: spets. 16.00.09 / O. M. Gorobey. – Lviv, 2003. – 21 s.
Melnik P. I. Veterinarno-sanitarna ekspertiza, yakist i bezpeka harchovih midiy: avtoref. dis... kand. veterinar. nauk: spets. 16.00.09 / P. I. Melnik. – Lviv, 2007. – 23 s.
Nikolaeva A. M. Formuvannya strategiyi dosyagnennya konkurentnih perevag pidpriemstv m’yasnoyi promislovosti: avtoref. dis... kand. ekonom. nauk: spets. 08.00.04 / A. M. Nikolaeva. – Ternopil, 2008. – 20 s.
Fedoskina L. A. Sistema obespecheniya bezopasnosti pishchevoy produktsii: problemy vnedreniya i puti ikh resheniya / L.A. Fedoskina. E.A. Evstifeykina // Standarty i kachestvo. – 2008. – № 2. – S. 88–89.
Usenko A. A. Printsipi Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР) u mizhnarodnomu standarti ISO 22000:2005 / A. A. Usenko // Materiali za VIII mezhdunarodna nauchna praktichna konferentsiya, Achievement of school – 2017, 15-22 November, 2017: Sofiya. «Byal GRAD-BG». – S. 9-11.
Usenko A. A. Publichne administruvannya u sferi vprovadzhennya sistemi Hazard Analysis and Critical Control Points (NASSR) / A.A. Usenko // Suchasna universitetska pravova osvita i nauka: [MaterIali VIII MIzhnarodnoyi naukovo-praktichnoyi konferentsiyi, m. Kiyiv, Natsionalniy aviatsiyniy universitet, 23 lyutogo 2018 r.] Tom 1. – Ternopil: Vektor, 2018. – S. 254-256.