FAO ACTIVITIES FOR THE INTERNATIONAL FOOD SECURITY
Keywords:
продовольча безпека, мінімальні стандарти рівня життя, забезпечення продовольством, міжнародна інтеграція, організаційні заходи, внутрішньодержавне законодавство, міжнародне правоAbstract
In this article there are analyzed the concept of food safety, activity of the Food and Agricultural Organization of the United Nations (FAO) in sphere of maintenance of food safety, and also influence of such activity on various internal measures, for maintenance of national economic safety of the country is granted. In article the conferences spent by FAO, and also the accepted programs on maintenance of the world food safety. Besides, it is considered the concept of «food crisis» and ways of its elimination, physiological and economic criteria of food safety of the world and the country are revealed. Despite some revealings, it is necessary to notice that till now there is no even a uniform standard definition of the concept «food safety» that is simultaneously ascertained.References
Алтухов, А. И. Продовольственная безопасность как фактор внутренней и внешней стабильности России. Аграрное и земельное право, 2009, №1, с. 20-25.
Балабанов В.С., Борисенко Е.Н. Продовольственная безопасность (международные и внутригосударственные аспекты). М., Экономика, 2002, 549 с.
Борисенко Е.Н. Международная продовольственная безопасность: актуальные проблемы. Социально-политический журнал (социально-гуманитарные знания), 1997, № 2, с. 202-213.
Киселев С.В. Обеспечение продовольственной безопасности в условиях продовольственного кризиса. Аграрное и земельное право, 2009, № 1, с. 29-30.
Ревенко Л.С. Мировой рынок продовольствия в эпоху «генной» революции. М., 2002, с. 35.
Маслаков В.В. Формирование и развитие системы продовольственной безопасности: концептуальные подходы. Екатеринбург, 1996.
Файзуллин Г.Г. Роль государства в обеспечении продовольственной безопасности: международно-правовой аспект. Право и государство, 2008, № 8, с. 72-76.
Экономическая безопасность России. Общий курс. Учебник. Под ред. В.К.Сенчагова. 2-е изд. М., Дело, 2005, 896 с.
www.fao.org
www.science.az