Оптимізація гіперспектральних систем флуоресцентного тестування харчової продукції

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.18372/2073-4751.69.16813

Анотація

Спектральний аналіз – ґрунтується на вивченні спектрів випромінювання різних речовин. Проби аналізованої речовини «спалюють» за певних умов, речовина випаровується дисонує на атоми, які збуджуючись дають спектр. Світло, що випромінюється при цьому, проходячи через скляну призму спектроскопа, розкладається на свої складові частини (різні світла) і експериментатор спостерігає ряд різних ліній (лінійний спектр). По лініях судять про присутність того чи іншого елемента в продукті, що аналізується.

Чим вища інтенсивність ліній, тим вища концентрація речовини. За допомогою спектрографів можна сфотографувати випромінювання та за ступенем почорніння ліній на фотопластинці визначити концентрацію речовини метод високочутливий, домішки речовин визначає до 0,0001% – десяткових часток відсотка. Метод застосовується щодо мінеральних складу продуктів рослинного і тваринного походження.

Люмінесценція – світіння атомів, іонів, молекул і складніших частинок речовини, що виникає в результаті переходу в них електронів при поверненні зі збудженого стану до нормального. Для переведення частинок у збуджений стан підводять визначення кількості енергії. Світіння чи частина енергії виділяється у вигляді квантів люмінесценції. Цей метод використовується для визначення вітамінів, білків та жирів у молоці, для визначення свіжості м'яса та риби та різного псування овочів, плодів для виявлення в продуктах харчування консервантів, лікарських препаратів, канцерогенних речовин, пестицидів.

Оцінюючи якості харчових продуктів велике значення приділяється їх консистенції. Існують реологічні методи оцінки консистенції – первинної оцінки продуктів харчування. Реологія вивчає структурно-механічні характеристики матеріалів (деформацію). До реологічних властивостей відносяться в'язкість, пружність, еластичність та міцність.

Можливо, поява нових досконаліших методів, які набудуть масового характеру, тобто. кожен споживач матиме можливість при покупці визначити якість продукту за допомогою міні-приладу (таких як вимірювач радіоактивного фону тощо).

Посилання

M.S. Kim, J.E. McMurtrey, C.L. Mulchi, C.S.T. Daughtry, E.W. Chappelle and Y.R. Chen. Multispectral steady-state fluorescence imaging system for plant leaves. – Appl. Optics 40, 2001. – P. 157-166.

R. Lu, Y.R. Chen. Hyperspectral imaging for safety inspection of food and agricultural products. in pathogen detection and remediation for safe eating. – SPIE 3544, 1998. – P. 121-133.

M.S. Kim, Y.R. Chen, P.M. Mehl. Hyperspectral Reflectance and Fluorescence Imaging System for Food Quality and Safety. Transactions of the ASAE. American Society of Agricultural Engineers. – Vol. 44(3). – 2001. – P. 721-729.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-17

Номер

Розділ

Статті