Оптимізація гіперспектральних систем флуоресцентного тестування харчової продукції
DOI:
https://doi.org/10.18372/2073-4751.69.16813Анотація
Спектральний аналіз – ґрунтується на вивченні спектрів випромінювання різних речовин. Проби аналізованої речовини «спалюють» за певних умов, речовина випаровується дисонує на атоми, які збуджуючись дають спектр. Світло, що випромінюється при цьому, проходячи через скляну призму спектроскопа, розкладається на свої складові частини (різні світла) і експериментатор спостерігає ряд різних ліній (лінійний спектр). По лініях судять про присутність того чи іншого елемента в продукті, що аналізується.
Чим вища інтенсивність ліній, тим вища концентрація речовини. За допомогою спектрографів можна сфотографувати випромінювання та за ступенем почорніння ліній на фотопластинці визначити концентрацію речовини метод високочутливий, домішки речовин визначає до 0,0001% – десяткових часток відсотка. Метод застосовується щодо мінеральних складу продуктів рослинного і тваринного походження.
Люмінесценція – світіння атомів, іонів, молекул і складніших частинок речовини, що виникає в результаті переходу в них електронів при поверненні зі збудженого стану до нормального. Для переведення частинок у збуджений стан підводять визначення кількості енергії. Світіння чи частина енергії виділяється у вигляді квантів люмінесценції. Цей метод використовується для визначення вітамінів, білків та жирів у молоці, для визначення свіжості м'яса та риби та різного псування овочів, плодів для виявлення в продуктах харчування консервантів, лікарських препаратів, канцерогенних речовин, пестицидів.
Оцінюючи якості харчових продуктів велике значення приділяється їх консистенції. Існують реологічні методи оцінки консистенції – первинної оцінки продуктів харчування. Реологія вивчає структурно-механічні характеристики матеріалів (деформацію). До реологічних властивостей відносяться в'язкість, пружність, еластичність та міцність.
Можливо, поява нових досконаліших методів, які набудуть масового характеру, тобто. кожен споживач матиме можливість при покупці визначити якість продукту за допомогою міні-приладу (таких як вимірювач радіоактивного фону тощо).
Посилання
M.S. Kim, J.E. McMurtrey, C.L. Mulchi, C.S.T. Daughtry, E.W. Chappelle and Y.R. Chen. Multispectral steady-state fluorescence imaging system for plant leaves. – Appl. Optics 40, 2001. – P. 157-166.
R. Lu, Y.R. Chen. Hyperspectral imaging for safety inspection of food and agricultural products. in pathogen detection and remediation for safe eating. – SPIE 3544, 1998. – P. 121-133.
M.S. Kim, Y.R. Chen, P.M. Mehl. Hyperspectral Reflectance and Fluorescence Imaging System for Food Quality and Safety. Transactions of the ASAE. American Society of Agricultural Engineers. – Vol. 44(3). – 2001. – P. 721-729.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).