Adaptive fuzzy mathematical model of the processes in systems of Mono-Jerusalem

Authors

  • Ю. Р. Піговський Тернопільський національний економічний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2073-4751.1.9288

Abstract

Described adaptive fuzzy mathematical model that takes into account the uncertainty in the flow of processes described by systems of Jerusalem Mono . The fuzzy model based on the aggregate point of termoke-Rowan Mono-Jerusalem . It allows you to build a forecast of the dynamics of the process state variables as fuzzy estimates under arbitrary temperature departments , and refines based adaptive assessment in the accumulation of experimental observations

References

Andres-Toro В., Giron-Sierra J. М., Femandez-Blanco Р., Lopez-Orozco J. A., Besada-Portas Е. Multiobjective optimization and multivariable control of the beer fermentation process with the use of evolutionary algorithms // Zhejiang University Science 5(4). - P. 378 - 389.

Blanco Marcelo, Peinado A. C., Mas J. Monitoring alcoholic fermentation by joint use of soft and hard modelling methods // Analytica Chimica Acta. - Vol. 556. - Iss. 2. — 2006. - P. 364-373.

Ляшенко И. H., Ляшенко Е. И. Оптимальное управление в кинетической системе Моно-Иерусалимского // Обчислювальна та прикладна математика. - вип. 80,- 1996. -С. 47-58.

Дворецький Д.С., Дворецький С.И., Муратова Е.И., Єрмаков А.А. Компьютерное моделирование биотехнологических процессов и систем. - Тамбов: Изд-во Тамб. гос. техн. ун-та, 2005. - 80 с.

Luong J. Н. Т. Kinetics of ethanol inhibition in alcohol fermentation // Biotechnology and Bioengineering. - Vol. 27. - Iss. 3. - 1985. - P. 280 - 285.

Trelea I. C., Landaud S., Latrille E., Corrieu G. Prediction of Confidence Limits for Diacetyl Concentration During Beer Fermentation // Journal of the American Society of Brewing Chemists 59 (2). — 2002. - P. 77-87.

Kobayashi M., Hiroshima T., Nagahisa K., Shimizu H., Shioya S. On-Line Estimation and Control of Apparent Extract Concentration in Low-Malt Beer Fermentation // J. Institute of Brewing 111 (2). - 2005. - P. 128- 136.

Pasichnyk R., Pigovsky Y. Modeling Dynamics of Microorganisms Systems under Uncertainty // Proceedings of the IXth International Conference “The Experience of Designing and Application of CAD Systems in Microelectronics: CADSM 2007”. - 2007. - P. 115-119.

Пасічник P. M., Піговський Ю. P. Адаптивна модель динаміки систем мікроорганізмів в умовах невизначеності // Науковий журнал “Вісник Хмельницького національного університету”. Т.1. Технічні науки 2. 2007. - С. 36 - 40.

Issue

Section

Статті