ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ПОРІВНЯННЯ СТРАТЕГІЙ (РІШЕНЬ) ЗА НАЯВНОСТІ НЕВИЗНАЧЕНИХ ФАКТОРІВ

Автор(и)

  • С. О. Шматок
  • О. С. Шматок
  • А. Б. Петренко

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.25.8221

Ключові слова:

умови невизначеності, прийняття рішення, стратегії, показники ефективності

Анотація

Орган прийняття рішень часто змушений діяти в умовах невизначеності, тобто орган прийняття рішень має меншу кількість інформації, ніж це необхідно для доцільної організації його дій у процесі прийняття рішень. Невизначеність у прийнятті рішень зумовлена недостатньою надійністю і кількістю інформації, на основі якої орган прийняття рішень здійснює вибір рішення. Таким чином, у процесах прийняття рішень є ситуації, що володіють тим або іншим ступенем невизначеності і вимагають для свого опису з метою отримання рішення такого математичного апарату, який би апріорі включав у себе можливість появи невизначеності. Розглянуто різні типові ситуації і запропоновано методику прийняття рішення, що ґрунтується на принципі гарантованого результату ефективності обраної стратегії.

Посилання

Перегудов Ф. И. Введение в системный анализ: учеб. пособие для вузов / Ф. И. Перегудов. — М. : Высш. шк., 1989. — 367 с.

Словарь по кибернетике: Св. 2000 ст. / под ред. В. С. Михалевича. — 2-е изд. — К. : Гл. ред. УСЭ им. М. П. Бажана, 1989. — 751 с.

Гермейер Ю. Б. Введение в теорию исследо-вания операцій / Ю. Б. Гермейер. — М. : Наука, 1971. — 384 с.

Трухаев Р. И. Модели принятия решений в условиях неопределенности / Р. И. Трухаев. — М. : Наука, 1981. — 258 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

20.03.2015

Номер

Розділ

Системи управління