БІОХІМІЧНИЙ МЕТОД ОТРИМАННЯ ЕТИЛОВОГО СПИРТУ

Автор(и)

  • С. М. Гарасимчук
  • А. А. Азаренкова
  • М. С. Бойченко
  • М. Н. Барановський

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.21.6038

Ключові слова:

, біохімічний метод, хімічний метод, етиловий спирт, сировина, зернові культури

Анотація

У статті розглянуто основні види сировини, що використовується для одержання етилового спирту біохімічним методом. Проаналізовано технологічний процес одержання етилового спирту біохімічним методом шляхом зброджування цукрів під дією ферментів дріжджів. Наведено огляд технологічного процесу отримання спирту біохімічним методом, що допоможе розробити більш ефективні способи утилізації та зробити виробництво спирту безвідходним, екологічно й економічно виправданим. Наведено класифікацію біохімічного методу за видами сировини, що використовується (цукровмісні (відходи цукрового виробництва, буряк, фрукти, ягоди, виноград); крохмаловмісні (картопля, жито, овес, ячмінь, кукурудза, пшениця); містить клітковину (деревина, тирса, сульфітні луки, солома, плівки злакових культур та інші відходи рослин).

Посилання

Бекер М. Е. Биотехнология / М. Е. Бекер, Г. К. Лиепиньш, Е. П. Райпулис. — М. : ВО Агропромиздат, 1990.

Егорова Н. С. Биотехнология в 8-ми томах: учеб. пособие для вузов. — М.: Высш. шк., 1987–1988.

Хиггинс И. Биотехнология: принципы и применение / И. Хиггинс, Д. Бест, Дж. Джонс. — М. : Мир, 1988.

Варфоломеев С. Д. Биотехнология. Кинети-ческие основы микробиологических процессов / С. Д. Варфоломеев, С. В. Калюжный. — М. : Высш. шк., 1990.

Воробьева Л. И. Промышленная микробиология / Л. И. Воробьева. — М. : МГУ, 1989.

Блинов Н. П. Химическая микробиология / Н. П. Блинов. — М. : Высш. шк., 1989.

Востриков С. В. Исследование влияния энергии, затрачиваемой на дробление зернового сырья, на выход спирта / С. В. Востриков, Г. Г. Губрий, Е. А. Горшков // НТП в спиртовой и ликероводочной отрасли: доклады III Межд научн.-практ. конф. — М., 2001. — С. 94–98.

Грачева И. М. Технология ферментных препаратов / И. М. Грачева. — М. : Высш. шк., 1988. — 80 с.

Кадиева А. Т. Разработка интенсивной технологии этанола на основе целенаправленного применения мультэнзимных систем и новых рас спиртовых дрожжей: автореф. дисс. техн. наук / А. Т. Кадиева. — М., 2003. — 29 с.

Кичакова Н. А. Очистка и идентификация амилолитических ферментов Bacillus licheniformis / Н. А. Кичакова, И. Н. Павлова, И. Я Захарова // Прикладная биохимия и микробиология. — 1998. — Т. 34. — № 5. — С. 503–507.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2014

Номер

Розділ

Авіаційна хіммотологія