Огляд сучасного стану і перспектив використання ракетних палив

Автор(и)

  • Ігор Леонідович Трофімов Національний авіаційний університет, Київ, Україна
  • Сергій Валерійович Бойченко Національний авіаційний університет
  • Іван Олексійович Ландарь Академія будівництва України

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.48.15092

Ключові слова:

ракетні палива, ракетоносії, властивості, об'єкти заправки, паливний бак, чистота, топлівне осередку, аналіз

Анотація

У статті обговорюється питання сучасного стану та перспектив використання ракетних палив в Україні. Основною метою роботи був аналіз номенклатури товарних марок сучасних ракетних палив придатних для використання в Україні, аналіз основних фізико-хімічних та експлуатаційних властивостей, технічних вимог до якості ракетного палива, проблем функціонування інфраструктури заправки і забезпечення чистоти ракетних палив. Поруч із забороною використання сильнодіючих отруйних ракетних палив на основі азотної кислоти в Україні виникла проблема, пов'язана ще і з відсутністю виробництва власних вуглеводневих ракетних палив на нафтовій основі. В цілому це призвело до того, що сьогодні в Україні виникла гостра проблема щодо забезпечення ракетними паливами космічних літальних апаратів і ракетоносіїв українського виробництва. Постійна увага до проблеми якості авіаційних і ракетних палив викликана багатьма факторами. За високих рівнях чистоти палив гарантується безпека польотів, забезпечується надійність, збільшується технічний ресурс агрегатів систем, в результаті чого витрати на досягнення і підтримання необхідного рівня чистоти палива і робочих рідин цілком виправдані. У статті наведено класифікацію рідких ракетних палив, засновану на їх компонентному складі і хімічній будові. Наведено вимоги до енергетичних, кінетичних, експлуатаційних характеристик, екологічних та економічних властивостей рідких ракетних палив (РРП). Встановлено, що з огляду на далеко незадовільний екологічний стан в Україні, використання гасу в якості ракетного палива на сьогодні є актуальним для нашої країни у порівнянні з гептиловим ракетним паливом. Реактивні палива Т-1, Т-6, Т-8В вдало підходять для космічної техніки вітчизняного виробництва, але в Україні вони не виробляються, а їх закупівля в РФ на сьогодні неможлива з ряду причин. Порівняльний аналіз показав, що американське рідке ракетне паливо RP-1 за більшістю показників є аналогом реактивного палива Т-1 і Т-6 і цілком може використовуватися для ракетоносіїв українського виробництва. На сьогодні в Україні не вирішена і не вирішується проблема з розробки нормативних документів з контролю якості ЖРТ при їх зберіганні і експлуатації. Зокрема, відсутня чітка нормативна документація до процесу заправлення ракет РРП за низьких температур. На відміну до авіаційних палив, відсутні регламенти та інші нормативні документи за змістом вільної і розчиненої води і механічних домішок в РРП. Однією з перспективних сфер використання ракетних палив є використання паливних осередків. Результати досліджень можуть бути застосовані в області експлуатації космічних апаратів, а також інфраструктури заправлення і забезпечення чистоти ракетних палив. Результати статті можуть бути застосовані експертами хіммотологами, фахівцями в галузі експлуатації засобів заправлення та зберігання РРП

Біографії авторів

Ігор Леонідович Трофімов, Національний авіаційний університет, Київ, Україна

доцент, доцент кафедри хімії і хімічної технології

Сергій Валерійович Бойченко, Національний авіаційний університет

Доктор технічних наук, професор

Іван Олексійович Ландарь, Академія будівництва України

Провідний фахівець факультету екологічної безпеки, інженерії та технологій

Посилання

Поконова Ю.В. Химия высокомолекулярных соединений нефти. Л.: Изд-во ЛГУ, 1980, 172 с

Коваль А.Д., Петроченков В.Г. Исследование реологических свойств нефти до и после кавитационной обработки. Промислова гідравліка і пневматика. 2005. Вип. 2 (8). С. 29-32

Лозицкий Л.П., Ветров А.М. Конструкция и прочность авиационных газотурбинных двигателей. М.: Воздушный транспорт, 1992. 735 с.

Матвєєва О.Л., Захарчук П.П., Захарчук В.П. Дослідження забрудненості рідин гідросистем літаків. Промислова гідравліка і пневматика. 2005. Вип. 2(8). С. 36–42.

Wilson P.J. Solid Contaminant profiles. Fluid Power International. 1992. vol. 37, №439, р. 19–22.

Никитин Г.А., Чирков С.В. Влияние загрязнённости жидкости на надёжность гидросистем летательных аппаратов. М.: Транспорт. 1996. 183 с.

Химмотология ракетных и реактивных топлив. / [А.А. Братков, Е.П. Серегин, А.Ф. Горенков и др.]; под ред. А.А. Браткова. М.: Химия, 1987. 304 с.

Ракетне паливо. – Вікіпедія. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B5_%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE. (дата звернення 12.09.2020)

Жидкостные ракетные двигатели. Основы проектирования : учебник для высших учебных заведений / М. В. Добровольский ; под ред. Д. А. Ягодникова — 3-е изд., доп. Москва : Издательство МГТУ им. Н. Э. Баумана, 2016. 461, [3] с. : ил.

Егорычев В.С., Кондрусев В.С. Топлива химических ракетных двигателей: учеб. пособие. Кондрусев- Самара: Изд-во Самар. гос. аэрокосм, ун-та, 2007. 72 с.

Ariane 5ES with ATV 4 on its way to ELA. URL: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26533952. (дата звернення 12.09.2020)

Мовчан Я.І., Шаравара В.В. Екологічна небезпека геохімічної поведінки ракетних палив. Техногенна безпека. 2014. Випуск 221. Том 223. С. 53-57.

Баранов М.Е., Герасимова Л.А., Хижняк С.В., Дубинин П.А. Формирование микробного сообщества почв, загрязнённых ракетным топливом. Техносферная безопасность. 2017. № 1. С. 94-95.

Хрупенко А.Н. Выбор способа утилизации твёрдых ракетних топлив. Системи озброєнь і військова техніка. 2005. № 2. С. 86-93.

Інструкція з контролювання якості нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затверджена Наказом Мінпаливенерго України, Держспоживстандарту України від 04.06.2007 №271/121.

Інструкція з забезпечення заправлення повітряних суден паливно-мастильними матеріалами і технічними рідинами на підприємствах цивільного авіаційного транспорту України, затвердженої Наказом Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації від 14.06.2006 №416.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Екологія, хімічна технологія, біотехнології, біоінженерія