МАТЕМАТИЧНИЙ МЕТОД СКЛАДАННЯ І КОРИГУВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ПЛАНІВ

Автор(и)

  • О. Є. Литвиненко
  • Б.Г. Масловский

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.30.10561

Ключові слова:

навчальний план, складання, коригування, математична модель, спрямований перебір

Анотація

Представлена математична модель задачі, що включає цільову функцію і систему обмежень. В якості шуканих змінних обрані бівалентні величини, значення яких визначають розподіл навчальних дисциплін між семестрами. Цільова функція відбиває прагнення мінімізувати відхилення планованої черговості викладання дисциплін від найбільш прийнятної, встановленої на основі методичних положень. Система обмежень відбиває основні вимоги, що пред'являються до навчального плану: включення в навчальний план усіх заданих дисциплін; дотримання нормативних вимог до кількості дисциплін, іспитів, курсових проектів і робіт в кожному семестрі; до загального об'єму аудиторного зайняття і кількості годин аудиторних навчань по альтернативних дисциплінах в тиждень; до загальної кількості навчального часу по усіх дисциплінах в кожному семестрі; до послідовності викладання навчальних дисциплін. Доведено, що завдання складання і коригування навчальних планів зводиться до класу екстремальних комбінаторних завдань з лінійною структурою. Це дає можливість використати для її вирішення ефективні алгоритми спрямованого перебору.

Посилання

Наказ Міносвіти і науки України від 26.01.2015 р. № 47 «Про особливості формування навчальних планів на 2015/2016 навчальний рік».

Роз’яснення і рекомендації Міносвіти і науки України від 13.03.2015 р. № 1/9-126 «Щодо особливостей організації освітнього процесу та формування навчальних планів у 2015/2016 навчальному році»

Литвиненко А. Е. Метод спрямованого пере-бору в системах управління і діагностування / А. Е. Литвиненко. — К. : Наук.-вид. центр НБУВ, 2007. — 328 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Інформаційно-комунікаційні системи та мережі