Вплив люцерни посівної Meticago sativa на життєдіяльність дріжджів Saccharomyces cerevisiae

Автор(и)

  • Lyudmila Reshetnyak National Aviation University
  • Nadiya Kolomoyets National Aviation University
  • Olena Semenova National University of Food Technology

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-1472.74.12303

Ключові слова:

біомаса, джерело азоту, дріжджі S. cerevisiae, люцерна, поживне середовище

Анотація

Мета: удосконалення біотехнологічних властивостей хлібопекарських дріжджів сприяє інтенсифікації процесів бродіння, дозрівання напівфабрикатів і, в остаточному підсумку, поліпшення якості готової продукції. Дріжджі не завжди задовольняють пропонованим до них вимогам. Тому дослідження спрямовані на інтенсифікацію бродильної активності і підвищення якості дріжджів є актуальними. Проблема дослідження стимулюючої дії речовин різної природи і походження на розвиток і якість дріжджів не є новою. Один із способів інтенсифікації технологічного процесу виробництва дріжджів - підбір поживного середовища за рахунок заміни мінерального джерела азоту на рослинне. Методи: у цій роботі була досліджена здатність дріжджових клітин споживати органічний азот з рослинного джерела білку, в якості гранул люцерни. Застосування цього методу дозволило виділити оптимальні компоненти живильного середовища, що забезпечило дріжджам поліпшені показники якості. Результати: досліджено вплив люцерни в якості джерела азоту на життєдіяльність дріжджів S. cerevisiae. Обговорення: гранули люцерни можна використовувати в поживному середовищі для культивування засівних дріжджів у виробничих масштабах.

Біографії авторів

Lyudmila Reshetnyak, National Aviation University

PhD, Associate Professor.

Department of Ecology National Aviation University.

Education: National University of Food Technology, Kyiv, Ukraine.

Research area: biotechnology.

Nadiya Kolomoyets, National Aviation University

Student.

Department of Ecology National Aviation University.

Education: National Aviation University (2018).

Research area: biotechnology.

Olena Semenova, National University of Food Technology

PhD, Associate Professor.

Department of Biothechnology National University of Food Technology

Education: National University of Food Technology, Kyiv, Ukraine.

Research area: ecology.

Посилання

Mingaleeva, Z. Sh. (2013) Stabilization of the quality of yeast Saccharomyces cerevisiae in the drying process. Bulletin of the Kazan Technological University, No. 15, P. 115 – 118

Meledina T.V., Davydenko S.G. (2015) Yeast Saccharomyces cerevisiae. Morphology, chemical composition, metabolism: Proc. Allowance, St. Petersburg, University of ITMO, 88 p.

Antipova L.K. (2010) Scientific bases and agrotechnical measures for growing alfalfa seeds in the Southern Steppe of Ukraine. L.K. Antipova: dis. Doct. s.-g. Sciences: Kherson state agrarian university. Kherson, 40 p.

Egorova G.S. (2003) Symbiotic fixation of nitrogen in crops of alfalfa. Feed production, N 1, P. 23-25.

Sulman E.M. (2003) Laboratory biosafety manual [Second edition], Geneva, WHO, 109 p.

Rabinovich G.Y. (2005) A manual, the first edition. Sanitary and microbiological control of objects of the environment and food products with the basics of microbiology, 221p.

Gupta S., Kumari K., Muthamilarasan M., Parida S.K., Prasad M. (2011) Association mapping of dynamic developmental plant height in common wheat. Planta ,902 p.

Annicchiarico (2015) P. Alfalfa forage yield and leaf/stem ratio: narrow-sense heritability, genetic correlation, and parent selection procedures,Plant Genome, 420 p.

Annicchiarico P, Scotti C, Carelli M, Pecetti L. (2013) Questions and avenues for lucerne improvement. Czech J Genet Plant Breed. 13 p.

Li X, Wei Y., Moore K.J., Michaud R., Viands DR, Hansen J.L., et al. (2011) Association mapping of biomass yield and stem composition in a tetraploid alfalfa breeding population. Plant Genome.,35 p.

Опубліковано

13.03.2018

Як цитувати

Reshetnyak, L., Kolomoyets, N., & Semenova, O. (2018). Вплив люцерни посівної Meticago sativa на життєдіяльність дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Вісник Національного авіаційного університету, 74(1), 141–147. https://doi.org/10.18372/2306-1472.74.12303

Номер

Розділ

Біотехнології