Метод рідинної хроматографії – подвійної мас-спектрометрії для визначення еніатинів А, А1, Б, Б1 та бюварицину у озимій пшениці

Автор(и)

  • Oksana Pylypenko National Aviation University
  • Mikhail Baranovsky National Aviation University

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-1472.74.12302

Ключові слова:

бюварицин, гриби роду Fusarium, еніатини, мікотоксини, рідинна хроматографія – подвійна мас-спектрометрія

Анотація

Мета: удосконалити та перевірити метод рідинної хроматографії – подвійної мас-спектрометрії для визначення мікотоксинів, що продукують гриби роду Fusarium, а саме еніатинів А, А1, Б, Б1 та бюварицину. Методи: у статті розглядається аналітичний метод, оснований на об’єднанні високо-ефективної рідинної хроматографії з подвійною мас-спектрометрією для швидкого розділення, ідентифікації та кількісного визначення мікотоксинів у зразку. Результати: доведено, що запропонований метод є точним, вибірковим та швидким для ідентифікації та визначення низько-молекулярних сполук, накопичених у зерні у малій кількості. Обговорення: підтверджено, що метод рідинної хроматографії – подвійної мас-спектрометрії є ефективним для визначення вмісту мікотоксинів у малих концентраціях. Діапазони валідації методу для аналітів порівняні із науковими роботами на подібну тему минулих років.

Біографії авторів

Oksana Pylypenko, National Aviation University

Master student.

National Aviation University, Institute of Environmental Safety, Biotechnology Department, Kyiv, Ukraine.

Education: National Aviation University, Kyiv, Ukraine.

Research area: mycotoxins produced by Fusarium spp..

Mikhail Baranovsky, National Aviation University

Doctor of Agricultucal Science. Professor.

National Aviation University, Institute of Environmental Safety, Biotechnology Department, Kyiv, Ukraine.

Education: Bila Tserkva Agricultural Institute, USSR (1981).

Research area: mycotoxins produced by Fusarium spp...

Посилання

Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine (2017), “A sown area under crop in 2017”, available at: www.minagro.gov.ua (Accessed 13 June 2017).

Brakhage A.A. (2013) Regulation of fungal secondary metabolism. National Review. Microbiology, No 11, pp. 21–32.

Peraica M., Radić B., Lucić A., Pavlović. M (1999) Toxic effects of mycotoxins in humans. Bulletin of the World Health Organization, vol. 77, No. 9, pp. 754-766.

Oueslati, S., Meca, G., Mliki, A., Ghorbel, A., Mañes, J. (2011). Determination of Fusarium mycotoxins enniatins, beauvericin and fusaproliferin in cereals and derived products from Tunisia. Food Control, No 22, pp. 1373–1377. doi: 10.1016/j.foodcont.2011.02.015.

Kirst H. A., Yeh W.-K., Zmijewski M.J., Jr (2001) Enzyme Technologies for Pharmaceutical and Biotechnological Applications New York, Marcel Dekker, Ink., 615 p.

Butt T. M., Jackson C., Magan N. (2001) Fungi As Biocontrol Agents: Progress Problems and Potential Wallingford, CABI Publishing, 393 p.

Serrano A.B. (2015) Development of a rapid LC-MS/MS method for the determination of emerging Fusarium mycotoxins enniatins and beauvericin in human biological fluids. Toxins, No 7, pp. 3554-3571.

Uhlig S., Ivanova L. (2004) Determination of beauvericin and four other enniatins in grain by liquid chromatography – mass spectrometry. Journal of chromatography A, No 1050, pp. 173-178. doi: 10.1016/j.chroma.2004.08.031.

PubMed Single Citation Matcher. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/citmatch

Bolechová M., Benesova K., Belakova S., Caslavsky J., Pospichalova M., Mikulikova R. (2015) Determination of seventeen mycotoxins in barley and wheat in the Czech Republic. Food Control, No 47, pp. 108-113. doi: 10.1016/j.foodcont.2014.06.045.

Berthiller F. (2007) Chromatographic methods for the simultaneous determination of mycotoxins and their conjugates in cereals. International Journal of Food Microbiology, No 119, pp. 33-37.

Jestoy M. (2008) Emerging fusarium-mycotoxins fusaproliferin, beauvericin, enniatins, and moniliformin: a review. Critical review in food science and nutrition, No 48, pp. 21-49. doi: 10.1080/10408390601062021.

Habler K, Rychlik M. (2016) Multi-mycotoxin stable isotope dilution LC-MS/MS method for Fusarium toxins in cereals. Analytical and Bioanalytical Chemistry, No 408, pp. 307-317. doi: 10.1007/s00216-015-9110-7.

Опубліковано

13.03.2018

Як цитувати

Pylypenko, O., & Baranovsky, M. (2018). Метод рідинної хроматографії – подвійної мас-спектрометрії для визначення еніатинів А, А1, Б, Б1 та бюварицину у озимій пшениці. Вісник Національного авіаційного університету, 74(1), 136–140. https://doi.org/10.18372/2306-1472.74.12302

Номер

Розділ

Біотехнології