Вплив мікродоз жирних кислот екстракту сitrullus colocynthis на ліпопротеїди крові щурів з цукровим діабетом 1 типу

Автор(и)

  • Oksana Kryvosheyeva National Aviation University
  • Katerina Garkava National Aviation University
  • Larysa Natrus Bogomolets National Medical University

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-1472.73.12181

Ключові слова:

жирні кислоти, ліпопротеїди, тригліцериди, холестерин, цукровий діабет

Анотація

Мета: Дослідити вплив мікродоз жирних кислот (ЖК) частково знежиреного сухого екстракту Citrullus colocynthis на ліпідний обмін щурів з цукровим діабетом (ЦД) 1 типу. Методи дослідження: Сировину знежирювали шляхом екстракції в апараті Сокслета за умов скорочення часу випарювання. За допомогою газорідинного хроматографічного дослідження виявлено у складі отриманого сухого екстракту Citrullus colocynthis слідові концентрації ЖК. Результати: Встановлено, що введення щурам екстракту рослинного розчину Citrullus colocynthis в дозі 400 мг/кг викликає перерозподіл класів ліпопротеїдів до значень контрольної групи. Доза 200 мг/кг – не викликає статистично достовірних змін ліпопротеїдів плазми крові. Висновки: Узагальнено, що екстракт Citrullus colocynthis який містить мікродози ЖК при їх рівномірному розподілу позитивно впливає на ліпідний обмін, не сприяє підвищенню загального холестерину, не викликає збільшення маси тіла.

Біографії авторів

Oksana Kryvosheyeva, National Aviation University

Student.

Department of Biotechnology, National Aviation University.

Education: bachelor, National Aviation University, Kyiv, Ukraine (2016).

Research area: biotechnology, biology, theoretical medicine.

Katerina Garkava, National Aviation University

Doctor of Biology, Professor.

Head of the Department of Biotechnology, National Aviation University.

Education: Kyiv National Taras Shevchenko University, Kyiv, Ukraine (1974).

Research area: biotechnology, biology, ecobiotechnology, immunology.

Larysa Natrus, Bogomolets National Medical University

Doctor of Medicine, Professor.

Director of Scientific and Research Institute of Experimental and Clinical Medicine, Bogomolets National Medical University.

Education: Donetsk National Medical Gorky University, Donetsk, Ukraine (1994).

Research area: neurophysiology, clinical laboratory medicine, neurobiology, biology.

Посилання

Tron'ko N.D., Sokolova L.K., Vlasenko M.V., Kostyukevich A.A. (2015) Dostizhenie celej lecheniya pacientami s saxarny'm diabetom v Ukraine. Rezul'taty' Mezhdunarodnogo issledovaniya po izucheniyu praktiki vedeniya saxarnogo diabeta (IDMPS) [Achieving the goals of treatment for patients with diabetes in Ukraine. The results of the International Study on the Practice of Diabetes Mellitus (IDMPS)]. Endokry`nologiya, no. 4, pp. 658–668. (In Russian)

Chekina N.A., Chukaev S.A., Nikolaev S.M. (2010) Saxarny'j diabet: vozmozhnosti farmakoterapii s ispol'zovaniem sredstv rastitel'nogo proisxozhdeniya [Diabetes mellitus: the possibilities of pharmacotherapy with the use of herbal products] Vestnik Buryatskogo universiteta, no. 12, pp. 71–78. (In Russian)

Verma J., Rathore D.S., Agarwal S., Tripathi V. (2015) Effects of Citrullus colocynthis and Cucumis callosus extract on blood glucose levels in alloxan-induced diabetic rats. SGVU Int. J. Env. Sci. Technol, vol. 1, no. 1, pp. 50–56.

Hussain A.I., Rathore H.A., Sattar M.Z. [et al.] (2014) Citrullus colocynthis (L.) Schrad (bitter apple fruit): a review of its phytochemistry, pharmacology, traditional uses and nutritional potential. J. Ethnopharmacol, vol. 155, no. 1, pp. 54–66.

Shi C., Karim S., Wang C. [et al.] (2014) A review on antidiabetic activity of Citrullus colocynthis Schrad. Acta Pol. Pharm, vol. 71, no. 3, pp. 363–367.

Marwat S.K., Rehman F., Khan E.A. [et al.] (2014) Useful ethnophytomedicinal recipes of angiosperms used against diabetes in South East Asian Countries (India, Pakistan & Sri Lanka). Pak. J. Pharm. Sci, vol. 27, no. 5, pp. 1333–1358.

Hii C.S., Howell S.L. (1985) Effects of flavonoids on insulin secretion and 45Ca2+ handling in rat islets of Langerhans. J. Endocrinol, vol. 107, no. 1, pp. 1–8.

Virot M., Tomao V., Colnagui G. [et al.] (2007) New microwave-integrated Soxhlet extraction. An advantageous tool for the extraction of lipids from food products. J. Chromatogr. A., vol. 1174, no. 1-2, pp. 138–144.

Lamazyan G.R. (2015) Gipoglikemichna akty`vnist` suxogo ekstraktu plodiv Citrullus Colocynthis (L.) Shrad [Hypoglycemic activity of dry extract of fruits Citrullus Colocynthis (L.) Shrad]. Farmacevty`chny`j zhurnal, no. 5, pp. 90–94. (In Ukrainian)

Bazarnova M.A., Gette Z.P. (1994) Klinichna laboratorna diagnosty`ka. Prakty`chni zanyattya z klinichnoyi bioximiyi [Clinical laboratory diagnostics. Practical classes in clinical biochemistry]. Ky`yiv, Vy`shha shkola Publ., 424 p. (In Ukrainian)

Опубліковано

27.11.2017

Як цитувати

Kryvosheyeva, O., Garkava, K., & Natrus, L. (2017). Вплив мікродоз жирних кислот екстракту сitrullus colocynthis на ліпопротеїди крові щурів з цукровим діабетом 1 типу. Вісник Національного авіаційного університету, 73(4), 74–80. https://doi.org/10.18372/2306-1472.73.12181

Номер

Розділ

Біотехнології