ПРІОРИТЕТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ ТА ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ГОЛОДУ У СВІТОВОМУ ГОСПОДАРСТВІ

Автор(и)

  • С. О. БІЛА Національний авіаційний університет
  • А. С. ПИЛИПЕНКО Національний авіаційний університет

Ключові слова:

Продовольча безпека, недоїдання, голод, Цілі сталого розвитку (ЦСР), сільське господарство, сфера аграрного виробництва, бідність, кліматичні зміни, екстенсивний та інтенсивний розвиток, помірна та критична нестача продовольства

Анотація

У статті визначено основні пріоритети забезпечення продовольчої безпеки та вирішення проблеми голоду у світовому господарстві. Досліджено сутність та прояви продовольчої проблеми у світі. Розкрито зміст цілей сталого розвитку ООН, у тому числі – цілі 2 «Покінчити з голодом, забезпечити продовольчу безпеку і поліпшення харчування та сприяти сталому розвитку сільського господарства». Розглянуто стан забезпечення продовольчої безпеки в регіонах світу та представлено позицію міжнародних організацій щодо подолання голоду в країнах світу. Особливу увагу приділено вирішенню проблеми голоду в країнах Африки та Азії. Визначено пріоритети забезпечення продовольчої безпеки та вирішення проблеми голоду у світовому господарстві на основі принципів сталого розвитку, розвитку інтенсивного та інноваційного аграрного виробництва.

Біографії авторів

С. О. БІЛА, Національний авіаційний університет

д.н.д.у., професор, заслужений економіст України,  професор кафедри міжнародних економічних відносин і бізнесу  Факультету міжнародних відносин

А. С. ПИЛИПЕНКО, Національний авіаційний університет

магістрант, студентка 6 курсу кафедри міжнародних економічних відносин і бізнесу  Факультету міжнародних відносин

Посилання

Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. (2015) URL: https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld (дата звернення: 23.11.2019).

The State of Food Security and Nutrition in the World 2019. Safeguarding against economic slowdowns and downturns. URL: http://www.fao.org/3/ca5162en/ca5162en.pdf (дата звернення: 23.11.2019).

Кучечук Л.В. Глобальна продовольча проблема: причини виникнення та загострення. Вісник харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. 2016. № 5. С. 40–44.

The sustainable development goals report 2019. URL: https://unstats.un.org/sdgs/report/2019/ (дата звернення: 23.11.2019).

World Bank Group. World Development Indicators. URL: https://databank.worldbank.org (дата звернення: 24.11.2019).

World Food and Agriculture – Statistical pocketbook 2019. URL: http://www.fao.org/3/ca6463en/ca6463en.pdf (дата звернення: 23.11.2019).

Challenges and Opportunities in a Global World. (2019) URL: http://www.fao.org/3/ca4305en/ca4305en.pdf (дата звернення: 24.11.2019).

Enabling the Business of Agriculture 2019. URL: https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/31804/9781464813870.pdf?sequence=6&isAllowed=y (дата звернення: 25.11.2019).

Economics of Climate - Smart Agriculture: Considerations for Economic and Financial Analyses of Climate -Smart Agriculture Projects. (2019) URL: https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/32279/Economics-ofClimate-Smart-Agriculture/-Considerations-for-Economic-and-Financial-Analyses-of-Climate-Smart-Agriculture/Projects.pdf?sequence=1&isAllowed=y (дата звернення: 25.11.2019).

Trendov N. M., Varas S., Zeng M. (2019) Digital technologies in agriculture and rural areas – Status report. URL: http://www.fao.org/3/ca4985en/ca4985en.pdf (дата звернення: 26.11.2019).

Keating B., Herrero M., Carberry P. Food wedges: Framing the global food demand and supply challenge towards 2050. Global Food Security. 2014. №3. С. 125–132.

The Future Of Agriculture? Smart Farming. (2018) URL: http://www.forbes.com/sites/federicoguerrini/2015/02/18/the-future-of-agriculture-smartfarming (дата звернення: 26.11.2019).

Опубліковано

2019-12-10

Номер

Розділ

Статті