MATHEMATIC AND STATISTICAL METHODS OF EVALUATION OF THE INNOVATIVE POTENTIAL LEVEL

Authors

  • В. А. РУСАВСЬКА Kiev National University of Culture and Art
  • С. М. КОРОТІН National Defense University of Ukrain
  • Ю. С. ТВЕРДОХЛІБ Kiev National University of Culture and Art

Keywords:

hotel economy, scientific methods, algorithms, innovative potential

Abstract

The article is devoted to the analysis of the known basic mathematical-statistical methods anddetermination of factors influencing the qualitative evaluation of the level of innovation potential of hotel enterprises.

Author Biographies

В. А. РУСАВСЬКА, Kiev National University of Culture and Art

PhD in Historical Sciences, Professor, Honored Worker of Culture of Ukraine, Head of Hotel andRestaurant Business Department of the Hotel, Restaurant and Tourism Business Faculty

С. М. КОРОТІН, National Defense University of Ukrain

PhD in Engineering Sciences, Deputy chief of aviation department

Ю. С. ТВЕРДОХЛІБ, Kiev National University of Culture and Art

a student of the Hotel, Restaurant and Tourism Business Faculty

References

Борисова О.В. Інноваційний потенціал підприємств ресторанного господарства та ефективність його використання [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://infotour.in.ua/borysova.htm.

Горобець О.А. Методи оцінки ефективності запровадження інновацій на підприємстві/ О.А. Горобець // Вісник Хмельницького національного університету. – 2009. – № 2. Т. 1. – С. 124-127.

Галасюк К.А. Дослідження сутності, структури та оцінки інноваційного потенціалу підприємства // Economics and Management: Challenges and Perspectives: Collection of scientific articles. – “East West” Association for Advanced Studies and Higher Education. – Vienna, 2015. – Р. 418-421.

Егупов Ю.А. Повышение корректности многомерных оценок в процессе формирования производственной программы предприятия / Ю.А. Егупов / Економічні інновації. Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України. – 2009. – № 38. – С. 68-80.

Карюк В.І. Методичний підхід до оцінювання інноваційного потенціалу промислових підприємств / В.І. Карюк //Актуальні проблеми економіки – 2012. – № 5(131). – С. 176–182.

Лощина Л.В. Комплексна оцінка інноваційного потенціалу підприємства: теоретико-методичні підходи / Л. В. Лощина, В. М. Милашенко // Вісник Донбаської державної машинобудівної академії. – 2008. – № 3 (13). – С. 163–167.

Мандель И.Д. Кластерный анализ / И.Д. Мандель. – М.: Финансы и статистика, 1988. – 176 с.

Русавська В.А. Гостинність в українській традиційній культурі: навч. посібник / В.А. Русавська. – К.: Ліра-К, 2014. – 280 с.

Соколенко С.І. Кластери в глобальній економіці / С. І. Соколенко. – К.: Логос, 2004. – 848 с.

Твердохліб Ю.С. Стратегія розвитку України: наук. журн. – К.: НАУ, 2018. – №1. – С. 177-180.

Факторный анализ эффективности производства / Под ред. В.Ф.Палия. – М.: Финансы, 1973.

Федулова І.В. Дослідження методик оцінювання інноваційного потенціалу промислових підприємств / І.В. Федулова // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2008. – № 4. – С. 235–240.

Хобта В.М. Оцінка інноваційного потенціалу підприємства [Електронний ресурс] / В.М. Хобта, Г.О. Комар // Економіка промисловості. – 2009. – № 1. – С. 102–109. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua /jpdf/ econpr_2009_1_16.pdf.

Янковой А.Г. Математико-статистические методы и модели в управлении предприятием / А.Г. Янковой. – Одесса: ОНЭУ, 2014. – С. 33.

Янковий О.Г. Латентні ознаки в економіці: монографія / О.Г. Янковий. – Одеса: Атлант, 2015. – 168 с.

The Rezidor Hotel Group: Year-End Report, January–December 2017 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rezidor.com/phoenix.

Published

2019-11-08

Issue

Section

Статті